De introductie van artificial intelligence aan het grote publiek heeft een hoop veranderingen teweeggebracht, zo ook in de crypto-industrie. De AI-hype blijkt ook in crypto-land groot genoeg om nieuwe samenwerkingsverbanden te smeden.

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen over de fusie van drie AI-projecten tot een supermunt met een marktkapitalisatie van $7,5 miljard. Nu willen andere projecten in deze voetsporen volgen.

AI drijft tot nieuwe samenwerkingsverbanden in crypto

Begin deze maand kondigde KIP Protocol aan dat het gaat samenwerken met Aethir. KIP Protocol brengt eigenaren van data samen met app-ontwikkelaars en de eigenaren van AI-modellen. Gebruikers kunnen hiermee AI-gegenereerde informatie opvragen, net zoals bij OpenAI’s ChatGPT.

Wat hieraan ontbrak was de AI-computerhardware, maar daar komt Aethir bij te pas. Dit decentrale cloud-infrastructuurbedrijf stelt ook AI-hardware beschikbaar aan klanten, waaronder Nvidia’s befaamde H100-GPU’s voor datacentra.

KIP Protocol hoopt AI op deze manier decentraler te kunnen maken. Er zijn namelijk grote zorgen over de centralisatie van AI. Zo is het geen geheim dat de grootste AI- en cloudinfrastructuurbedrijven enorme datacentra met veel meer hardware hebben. Onlangs werd bekend dat Nvidia in 2023 ongeveer 550.000 H100-videokaarten heeft verkocht. Het grootste deel hiervan zal naar de grootste AI-bedrijven zijn gegaan, waaronder naar het hard gegroeide OpenAI.

Ondertussen heeft het decentrale AI-platform ChainGPT een initial dex offering (IDO) aangekondigd om meer kapitaal op te halen met de nieuwe WSDM-cryptocurrency. Zoals de naam al suggereert is ook dit project relatief vergelijkbaar met ChatGPT.

AI zorgt voor eerste crypto-fusies

Steeds meer AI-bedrijven zoeken samenwerking na het eerdergenoemde initiatief van Fetch.AI (FET), SingularityNET (AGIX) en Ocean Protocol (OCEAN).

Hiermee proberen de bedrijven te concurreren met de technologie van Big Tech. Er zijn namelijk grote zorgen over de opkomst van AI, vooral wanneer dit in handen valt van een kleine partij. Gedecentraliseerde AI-projecten die draaien op blockchain-technologie zouden hiervoor een oplossing kunnen zijn.

Het bericht Hoe AI de koers van crypto verandert: meer fusies na miljardenplan verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!