Een man uit New York heeft meer dan 1.3 miljoen dollar afgetroggeld van vrienden, buren en investeerders. Hij heeft hen laten investeren in niet-bestaande vastgoedprojecten en zelfs in een fictieve cryptocurrency. Hiervoor gebruikte hij onder andere de naam van een nepbedrijf uit de Amerikaanse comedy “Seinfeld” als inspiratie.

Hoe een scam uit een sitcom reëel werd

De oplichter, Thomas John Sfraga, deed zich voor als de eigenaar en directeur van Vandelay Contracting Corporations, Build Strong Homes LLC en nog meer bedrijven die niet bestaan. Vooral de naam “Vandelay” is opvallend aangezien George Costanza, een van de hoofdpersonages uit Seinfeld, deze naam gebruikt in een zwendel om zijn uitkering te houden. Hij beweert te hebben gesolliciteerd als verkoper van latex bij het bedrijf Vandelay Industries.

Sfraga profileerde zichzelf als een veelzijdige ondernemer onder de naam T.J. Stone. Hij loog onder andere over zijn ervaring in de vastgoedontwikkeling, mediarelaties, podcasting en de cryptowereld. Hij trad op als presentator van crypto-evenementen in New York en hij beloofde aan zijn slachtoffers rendementen van 60% binnen drie maanden. Dankzij deze loze beloftes was hij in staat grote sommen geld te incasseren.

Schuld aan cryptofraude bekend

In werkelijkheid gebruikte Sfraga het gewonnen geld voor eigen gewin en om eerdere slachtoffers en zakenpartners terug te betalen. Volgens de Brooklyn U.S. Attorney’s Office heeft Sfraga zijn scam tussen 2019 en 2022 uitgevoerd.

Op donderdag bekende Sfraga schuldig te zijn aan fraude en oplichting in de federale rechtbank van Brooklyn. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar. Ook zal hij waarschijnlijk meer dan 1.3 miljoen dollar aan restitutie terugbetalen aan de slachtoffers.

De veroordeling van Sfraga is maar weer eens een waarschuwing voor potentiële investeerders om waakzaam te zijn voordat ze in een project stappen. Het benadrukt de noodzaak voor strenge regulering en toezicht om fraudegevallen als deze te voorkomen.

Het bericht Crypto scammer gebruikte ‘Seinfeld’ grap om familie en vrienden op te lichten verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!