De bitcoin (BTC) koers schoot deze week met 8% omlaag door sterke data vanuit de Amerikaanse economie. Het goede nieuws over de Ethereum ETFs bracht bitcoin tot bijna $72.000 maar daarna begon de koers agressief te dalen. Dat was het gevolg van de PMI Indices van de Amerikaanse economie, die sterker waren dan verwacht.

Waarom stuurde de Amerikaanse economie de bitcoin koers zo hard omlaag en was die daling terecht? Dat gaan we uitzoeken in mijn analyse van vandaag.

Wat zijn de PMIs en waarom sturen zij bitcoin omlaag?

De PMIs zijn indices die worden samengesteld op basis van enquêtes onder verkoopmanagers van de grootste bedrijven in Amerika. Zij geven op basis van het invullen van die vragenlijsten als het ware een inkijkje in de gezondheid van hun respectievelijke sectoren. In dit geval vielen de Manufacturing- en Services PMIs een stuk hoger uit dan verwacht.

Image

De bovenstaande grafiek van S&P Global toont hoe de PMIs plotseling een opwaartse beweging maken. Dat geeft in principe aan dat het goed gaat met de Amerikaanse economie. Vooral de dienstensector (Services PMI) was sterk. Die is met name belangrijk, omdat de Amerikaanse economie voor ~75% draait op de dienstensector.

Uit de data blijkt dat de arbeidsmarkt wat minder snel verzwakt dan gedacht, dat het vertrouwen voor de komende jaren goed is en dat er relatief veel orders binnenkomen. Dat levert natuurlijk ook weer een opwaartse druk op de inflatie op.

Dat zagen we ook terug in de prijsstijgingen die een kleine opwaartse tik vertonen in de data.

Image

Wat betekent dit nu precies voor de bitcoin koers? Nou, vooral dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) waarschijnlijk nog later met zijn renteverlagingen begint. Voor nu is de verwachting dat de Fed pas rond september/november of misschien wel december met zijn eerste renteverlaging komt.

Bron: Tradingview

Dat was een gigantische teleurstelling voor de markt, waardoor we de koers van $70.000+ verloren en weer afdaalden richting het niveau van $67.000. Rond die koers vinden we gelukkig een mooie steun voor bitcoin (groene lijn in de grafiek) waar behoorlijk wat volume gedraaid is.

Mochten we die verliezen, dan wordt de rode lijn boven de $62.000 interessant als steunzone. Daar ligt voor dit gebied ook de point of control, het punt waar het meeste volume gedraaid is. Vaak zie je dat de koers op dat soort punten stopt bij dalingen.

Kleine tik voor het sentiment

De sterke economische data vormt dus vooral een kleine tik voor het sentiment (en de koers), omdat de markt had gerekend en gehoopt op snellere renteverlagingen. Eerder gaf ik al aan dat het CPI-rapport wat mij betreft iets te rooskleurig werd geïnterpreteerd.

Op zich was het een prima rapport, maar zeker geen reden voor de Fed om heel snel de rentes te verlagen. Zo leek de markt het echter wel te interpreteren. De CPI-data was prima, maar vooral de PPI-inflatie was nog veel te hoog.

Volgende week staat er met de PCE-inflatie, de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve, weer een belangrijke test op het programma. Dat kan op de vrijdag, zo net voor het volgende weekend, weer voor een behoorlijke bak aan volatiliteit zorgen voor de bitcoin koers.

Voorlopig verwacht ik dat bitcoin nog in deze koersranges blijft handelen. Behoudens verrassingen zie ik de digitale munt op de korte termijn geen spectaculaire nieuwe all-time highs maken, maar ik laat me graag verrassen.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.300 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Het bericht Bitcoin koers dook 8% omlaag door Amerikaanse economie – maar was dat terecht? verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!