Elon Musk’s artificial intelligence onderneming, xAI, heeft bekendgemaakt dat het een serie B financieringsronde van $6 miljard dollar heeft afgesloten. Deze ronde heeft de waardering van het bedrijf verhoogd tot $24 miljard dollar, slechts 11 maanden na de oprichting in juli 2023.

De investeerders van deze ronde omvatten Valor Equity Partners, Vy Capital, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Fidelity Management & Research Company, prins Alwaleed Bin Talal en Kingdom Holding.

xAI versus OpenAI

Ter vergelijking, OpenAI, de maker van ChatGPT, heeft momenteel een waardering van $80 miljard dollar, wat meer dan drie keer zoveel is als Musks xAI. OpenAI heeft een voorsprong van acht jaar, aangezien het werd gelanceerd in december 2015.

xAI heeft echter ambitieuze plannen om de achterstand in te halen en competitief te worden met grote spelers als Google Deepmind en OpenAI tegen eind 2024.

Toepassing van fondsen en missie van xAI

De fondsen uit de recente financieringsronde zullen worden ingezet voor het bevorderen van het onderzoek en de ontwikkeling van AI-systemen die maatschappelijk voordelig zijn en om het eerste product op de markt te brengen. “xAI richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van geavanceerde AI-systemen die waarheidsgetrouw, competent en maximaal voordelig zijn voor de gehele mensheid. De missie van het bedrijf is om de ware aard van het universum te begrijpen,” volgens de aankondiging.

grok tweet elon musk
Bron: xAI en Elon Musk op X.

Grok: een mogelijke concurrent voor ChatGPT

In november vorig jaar lanceerde xAI zijn eerste AI-chatbot, Grok-1, op X. In april werd Grok-1.5 aangekondigd, met nieuwe mogelijkheden zoals het begrijpen van afbeeldingen, waardoor het documenten, diagrammen, grafieken, schermafbeeldingen en foto’s kan verwerken.

De netwerkarchitectuur van Grok-1 werd een maand eerder, in maart, open-source gemaakt.

Maatschappelijke zorgen en toekomstige richting

Ondanks zijn ambities heeft Musk zich uitgesproken over de voortdurende ontwikkeling van AI. In maart ondertekende hij samen met meer dan 2.600 tech-experts een open brief die opriep tot een pauze op AI-ontwikkeling, vanwege de “diepgaande risico’s voor de samenleving en de mensheid”.

Musk blijft echter optimistisch en moedigt geïnteresseerden aan zich aan te sluiten bij xAI als ze geloven in de missie van het begrijpen van het universum, wat een “maximaal rigoureuze zoektocht naar de waarheid vereist, ongeacht populariteit of politieke correctheid”, zoals hij op 27 mei op X postte.

The post Elon Musk’s xAI haalt 6 miljard dollar op in serie B-financieringsronde appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!