Een horecamedewerker uit Londen werd op 24 mei veroordeeld tot zes jaar en acht maanden gevangenisstraf wegens witwaspraktijken van 3 miljard pond aan Bitcoin.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

Miljarden aan Bitcoin

Jian Wen, 42, werd in maart veroordeeld door een rechtbank in Groot-Brittannië nadat de autoriteiten haar hadden ontdekt. Ze probeerde fiatgeld om te zetten in andere activa, waaronder Bitcoin en andere eigendommen en sieraden.

De Bitcoin was destijds 1,4 miljard waard, maar de waarde is nu gestegen tot meer dan 3 miljard pond. Daarnaast loopt er nog een onderzoek naar 23.308 Bitcoin, met een straatwaarde van meer dan 1 miljard pond.

Wen probeerde eigendommen in Londen te kopen, waaronder een Hampstead-herenhuis met zeven slaapkamers van 23,5 miljoen pond, een zwembad en een huis van 12,5 miljoen pond met een bioscoop en een fitnessruimte.

Levensstijl viel op

De BBC schrijft dat Wens levensstijlverandering argwaan wekte. Wen werkte namelijk in een Chinees restaurant en woonde in een appartement daarboven. Maar in 2017 verhuisde ze naar een landhuis met zes slaapkamers in Noord-Londen, de huur was ongeveer 20.000 pond per maand.

Deze verhuizing alleen al was aanleiding voor verder onderzoek, waarbij de politie 48 elektronische apparaten en duizenden digitale bestanden onderzocht, waarvan er vele uit het Mandarijn waren vertaald.

De Bitcoin-inbeslagname ter waarde van 3 miljard pond was de grootste in zijn soort in Groot-Brittannië.

Chinese scam

De crypto’s zou afkomstig zijn van een investeringsscam van miljarden die tussen 2014 en 2017 in China werd uitgevoerd. Wen was niet betrokken bij de uitvoer van de scam, maar zou hebben opgetreden als een ‘frontpersoon’ om de bron van het geld te helpen verhullen. Dit deed ze dus door crypto te kopen en op laptops uit China te smokkelen.

Mark Harries KC, die de verdachte verdedigde, zei dat ze “een slachtoffer was lang voordat ze een crimineel werd” en “ongetwijfeld werd bedrogen en gebruikt” door het vermeende brein van de operatie. Harries zei dat ze “uit de meest bescheiden achtergronden was geplukt”, werkend en wonend in “armoedige Chinese restaurants” in een “levensstijl van luxe”, gefinancierd door de Bitcoin.

The post Horecamedewerker gevangenis in voor witwassen miljarden aan Bitcoin appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!