Rwanda, een land in Oost-Afrika, wil tegen 2026 een eigen digitale munt uitgeven om zijn rol in de wereldeconomie te versterken.
De Nationale Bank van Rwanda zegt dat deze Central Bank Digital Currency, kortweg CBDC, een veilige en handige vervanging voor contant geld kan zijn en meer mensen toegang kan geven tot het banksysteem.
Soraya Hakuziyaremenye, vicegouverneur van de centrale bank van Rwanda, sprak onlangs in een interview met The New Times over de plannen voor de digitale munt en de voordelen ervan voor de burgers.
Voorbeeld van andere Afrikaanse Landen
Hakuziyaremenye wees erop dat verschillende Afrikaanse landen, zoals Nigeria, Ghana en Zuid-Afrika, al bezig zijn met het testen of lanceren van hun eigen digitale munten.
Sinds 2022 werkt de Rwandese centrale bank samen met het ministerie van Financiën en technologie om deze voorbeelden te bestuderen en een eigen digitale munt te verkennen.
Uit hun onderzoek bleek dat het belangrijk is om niet alleen de technologie te begrijpen, maar ook de mogelijke risico’s van het uitgeven van een digitale munt.
Een digitale munt zou concurrentie en innovatie binnen betalingssysteem stimuleren en Rwanda’s doel van een contante-loze economie ondersteunen. Het zou ook internationale transacties vergemakkelijken. De centrale bank wil zorgvuldig te werk gaan en heeft goedkeuring van de overheid nodig voordat ze verder gaan.
Het is belangrijk dat de burgers de digitale munt accepteren. De bank wil niet zomaar een digitale munt lanceren; het moet duidelijke voordelen bieden voor de Rwandese bevolking.
Pilotfase voor CBDC
Rwanda heeft nog vier weken om mee te doen aan het publieke debat over de digitale munt. Daarna zal de centrale bank beginnen met een pilottest om de haalbaarheid te beoordelen.
“Hierdoor kunnen we de technologie, het ontwerp en de snelheid op kleine schaal testen,” zei de gouverneur. “We willen ook de technologie testen in andere landen, vooral voor grensoverschrijdende betalingen. Deze test zal ongeveer zes maanden duren.”
De pilotfase zal een geselecteerde groep mensen en bedrijven betrekken die de digitale munt gaan gebruiken. Dit stelt de centrale bank in staat om de soepelheid, veerkracht en effectiviteit van de technologie te beoordelen en mogelijke risico’s te beheren.
Rwanda heeft de afgelopen decennia een opmerkelijke transformatie doorgemaakt. De stabiele politieke omgeving onder president Paul Kagame, na de turbulente jaren 90, heeft een gunstig klimaat gecreëerd voor snelle economische groei. De focus op ontwikkelingsgerichte sectoren, zoals landbouw, toerisme en technologie, heeft hieraan bijgedragen.
The post Worden Europa en Amerika verslagen door Rwanda? Eigen crypto mogelijk al in 2026 appeared first on BLOX | Nieuws.