Begin dit jaar lanceerden eindelijk de langverwachte bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s) in de Verenigde Staten.

Nu is het de beurt aan Australië. Vandaag heeft het continent zijn eerste en vooralsnog enige spot bitcoin-ETF ontvangen.

Eerste spot bitcoin-ETF lanceert vandaag in Australië

De Monochrome Bitcoin ETF (IBTC) is vandaag gelanceerd op Cboe Australia, de Australische tak van de enorme Chicago Board Options Exchange.

De bitcoin-ETF van Monochrome Asset Management is het eerste fonds dat goedgekeurd is onder nieuwe cryptowetgeving in Australië.

Met de nieuwe vergunning mag een ETF in Australië voor het eerst zelf direct bitcoin in bewaring nemen. Er bestaan al twee beursgenoteerde producten op Cboe Australie, maar die mogen geen bitcoin direct vasthouden.

Monochrome had onlangs aangegeven dat het alle bitcoin in “cold storage” zal bewaren. Dat houdt in dat ze worden opgeslagen in offline wallets zodat ze niet via het internet gestolen kunnen worden. Dit is onderdeel van de nieuwe regelgeving.

“Vóór IBTC konden Australische beleggers alleen investeren in ETF’s die indirect Bitcoin bezitten of via buitenlandse Bitcoin-producten. Geen van beide profiteerde van de regels voor beleggersbescherming onder het AFS-licentiesysteem voor direct gehouden crypto-activa,” aldus Monochrome.

Nieuwe bitcoin-ETF kan $3 tot $4 miljard aantrekken, zegt Monochrome

Toch is er een verschil met de Amerikaanse bitcoin-ETF’s. In tegenstelling tot de Amerikaanse versies, die in contanten worden afgehandeld, staat deze ETF in-natura aflossing door beleggers toe.

De grote vraag is natuurlijk hoe sterk deze ETF’s zullen presteren. De bitcoin-ETF’s in de VS hebben veel kapitaal kunnen aantrekken, maar de markt is daar ook veel groter.

Desalniettemin zegt Jeff Yew, CEO van Monochrome, dat er een grote interesse is in het product. Hij verwacht een instroom van $3 tot $4 miljard in eerste drie jaar voor de bitcoin-ETF.

Overigens wil Monochrome in de toekomst ook een spot ethereum (ETH) ETF lanceren.

In de VS werden recent voor het eerst spot ethereum-ETF’s goedgekeurd, maar het is nog niet bekend wanneer ze daadwerkelijk lanceren. De markt verwacht dat het mogelijk eind deze maand zal zijn.

Een maand geleden lanceerden ook in Hongkong de eerste bitcoin en ethereum spot-ETF’s. Vooralsnog tonen deze fondsen echter niet hetzelfde succes als in de VS.

Het bericht Eerste Bitcoin ETF lanceert in Australië: miljarden instroom voorspeld verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!