De Tezos (XTZ) blockchain heeft met succes zijn Paris protocol upgrade geactiveerd, wat een belangrijke mijlpaal is in de evolutie van het platform.

Deze upgrade, de 16e in zijn soort en live gegaan op 5 juni 2024, heeft tot doel het netwerk sneller en schaalbaarder te maken. Volgens Nomadic Labs zorgt deze update voor belangrijke verbeteringen in schaalbaarheid en staking capaciteiten.

Doorbraak in transactiesnelheid

Een van de meest opvallende verbeteringen van de Paris upgrade is de potentiële verhoging van de doorvoersnelheid van Tezos’ layer-2 (L2) schaaloplossingen, die nu miljoenen transacties per seconde (TPS) kunnen bereiken. Deze capaciteit wordt ondersteund door de nieuw geïntroduceerde Data-Availability Layer (DAL), die het voor Tezos’ Smart Rollups mogelijk maakt om in de toekomst miljoenen TPS uit te voeren.

Arthur Breitman, mede-oprichter van Tezos, benadrukte de verhoogde efficiëntie van het netwerk, vooral voor Etherlink, een EVM compatibele L2-oplossing die nu goedkoper is dan vergelijkbare platforms zoals Arbitrum (ARB) en Optimism (OPT). Hij verklaarde dat gebruikers van Etherlink kunnen genieten van een verbeterde gebruikerservaring met snellere eindtijden vergelijkbaar met die van vooraanstaande concurrenten, maar met snellere publicatie op L1.

nomadic labs tezos paris upgrade live
Bron: Nomadic Labs op X.

Verkorte bloktijden en verbeterde stakingsmechanismen

Naast de DAL, introduceert de Paris upgrade ook verkorte bloktijden, verlaagd van 15 naar 10 seconden, wat zorgt voor snellere transactiefinaliteit en verminderde latentie bij betalingen. Dit heeft niet alleen invloed op de gebruikerservaring over gedecentraliseerde applicaties (DApps) die op Tezos zijn gebouwd, maar verbetert ook de schaalbaarheid van het netwerk aanzienlijk.

Daarnaast brengt de upgrade veranderingen in staking met zich mee door de introductie van Adaptieve Uitgifte, die de beloningen voor staking aanpast gebaseerd op het deel van de totale tez voorraad dat betrokken is bij staking. Een nieuw stakingsmechanisme biedt ook tweemaal de rechten en beloningen vergeleken met traditionele delegatie, maar met een verhoogd risico door bevroren fondsen en mogelijke straffen bij misdraging van een bakker.

Toekomstige ontwikkelingen en gemeenschapsbetrokkenheid

De succesvolle implementatie van de Paris upgrade is een opstap naar toekomstige ontwikkelingen, inclusief het aanstaande ‘Q’ voorstel. De actieve betrokkenheid van de Tezos-gemeenschap blijft een drijvende kracht achter deze innovaties.

Tezos liefhebbers kijken ook uit naar de jaarlijkse hoofdconferentie, TezDev 2024, die gepland staat op 11 juli in Brussel en verder inzicht zal bieden in de nieuwste ontwikkelingen binnen het Tezos ecosysteem.

Koop je Tezos voor de beste prijs

Je betaalt


Crypto icon

EUR
Euro


Je ontvangt


Crypto icon

Bitcoin

Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:

The post Tezos verbetert gebruikerservaring en transactiesnelheid met Paris upgrade appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!