De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag op 6 juni een belangrijke beslissing genomen door de drie basisrentetarieven met 25 basispunten te verlagen. Deze stap volgt na een periode van negen maanden waarin de rentetarieven onveranderd bleven. De beslissing komt voort uit een bijgewerkte beoordeling van de inflatievooruitzichten, de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de monetair beleidsoverdracht.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

Impact op spaarders en leners

Sinds de vergadering van de Raad van Bestuur in september 2023 is de inflatie met meer dan 2,5 procentpunt gedaald en zijn de inflatievooruitzichten aanzienlijk verbeterd. Deze verlaging van de rente is bedoeld om de monetairbeleidsrestricties te matigen en de inflatieverwachtingen te ondersteunen. Het monetair beleid heeft tot nu toe financieringsvoorwaarden restrictief gehouden, wat heeft bijgedragen aan het temperen van de vraag en het verankeren van de inflatieverwachtingen.

Ondanks deze verlaging blijft de binnenlandse prijsdruk hoog, voornamelijk vanwege sterke loongroei, wat waarschijnlijk zal resulteren in een inflatie die boven de doelstelling blijft tot ver volgend jaar. De meest recente projecties van medewerkers van het Eurosysteem laten zien dat zowel de totale als de kerninflatie naar verwachting zullen stijgen in 2024 en 2025 ten opzichte van eerdere voorspellingen. De inflatie wordt nu geschat op gemiddeld 2,5% in 2024, 2,2% in 2025 en 1,9% in 2026.

Gevolgen voor de financiële markten

De verlaging van de rente heeft mogelijke gevolgen voor verschillende aspecten van de economie. Spaarders kunnen lagere rendementen verwachten op hun spaargeld, terwijl leners kunnen profiteren van goedkopere leningen. Op de financiële markten kan dit leiden tot een zoektocht naar rendement, waarbij investeerders kapitaal verplaatsen naar activa met een hoger rendement, zoals aandelen en vastgoed.

Invloed op cryptocurrencies

Voor cryptocurrencies zoals Bitcoin kan dit een positieve invloed hebben, aangezien investeerders mogelijk alternatieve beleggingen zoeken vanwege de lagere rentetarieven op spaarrekeningen. De verlaging van de rente kan leiden tot een stijging van risico-assets, zoals cryptocurrencies. Historisch gezien hebben niet alleen de aandelenmarkten, maar ook de crypto markt de neiging om te stijgen bij verwachte renteverlagingen.

The post ECB verlaagt rente met 25 basispunten: Wat betekent dit voor spaarders, investeerders en de crypto industrie? appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!