Bitcoin (BTC) heeft in de afgelopen tijd meermaals aangeklopt bij de grens van 72.000 dollar. Echter lijkt de digitale munt maar niet door deze grens heen te kunnen breken. Welke drie factoren belemmeren een verdere stijging voor de grootste cryptomunt.

Bitcoin stijgt bijna 6%

Tussen 2 en 5 juni liet bitcoin een sterke stijging zien van maar liefst 5,9%. De stijging stopte toen de koers een prijs bereikte van 71.746 dollar. Een dag later bleek dat deze impuls werd ondersteund door de grote instroom van kapitaal naar de bitcoin exchange-traded funds (ETF’s). In een handelsdag stroomde er bijna 1 miljard dollar aan kapitaal naar de investeringsproducten. De sterke vraag van investeerders zorgde er zelfs voor dat de fondsen meer bitcoins aankochten, dan dat er door miners wordt geproduceerd op een dag.

Ook de flinke groei van ongerealiseerde verliezen in de bankensector van de Verenigde Staten, gaf een flinke boost aan bitcoin.

Toch waren de gunstige factoren en een positievere houding van de overheid en toezichthouders, niet voldoende om bitcoin door de grens van 72.000 dollar te laten breken.

Regulatie is een onzekere factor

Volgens de chief investment officer van Bitwise, Matt Hougan, zorgt de onzekerheid rondom mogelijke regulatie ervoor dat bitcoin niet verder kan stijgen. Crypto investeerders durven het op dit moment nog niet aan om hun investeringskapitaal nog meer bloot te stellen aan cryptocurrencies.

Echter lijkt de Amerikaanse overheid er nu voor te gaan zorgen dat er meer duidelijkheid komt over de regulatie van cryptocurrencies. Deze ommezwaai ontstond toen de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een beslissing (Staff Accounting Bulletin 121)  van de Securities and Exchange Commission (SEC) terugdraaide.

Ook de goedkeuring van de ethereum (ETH) ETF’s laat zien dat de wetgevende macht in het land niet per definitie tegen crypto zijn.

Aankomende negatieve macro economische gebeurtenissen

De toekomst van de economie van Amerika is momenteel toch wel wat onzeker. Naar buiten komende cijfers vallen regelmatig tegen, waardoor de economie er maar niet bovenop lijkt te komen.

Volgens de mede-oprichter van het crypto handelsplatform BitMEX, Arthur Hayes, is er maar één oplossing voor de economische problemen: “meer geld printen”. Een keuze die voor voor bitcoin, als schaars product, positief zal zijn.

Wanneer de beleidsbepalers deze keuze maken, zal dat de economie verder op gang helpen, maar het zal een tijdelijke daling van bitcoin niet verhelpen. Net als bij de grote rally in maart 2023 verwachten investeerders nu ook nog eerst een correctie.

Stijgende aandelenmarkt niet altijd positief voor bitcoin

Het Amerikaanse nieuwskanaal CNBC deelde eerder dat de centrale bank in het land dit jaar twee renteverlagingen wil doorvoeren. Dit zal ervoor zorgen dat er een gezonde prijscorrectie optreedt in de S&P 500 index. Een index die door grote tech bedrijven op 5 juni nog een all-time high bereikte.

Zolang de aandelenmarkt en staatsobligaties voldoende geld opleveren voor investeerders, hebben zij geen reden om meer kapitaal in de crypto markt te investeren. Daardoor zal ook een definitieve stijging boven de 71.000 dollar voorlopig nog niet aan de orde zijn.

Het bericht Waarom lukt het bitcoin niet door $72.000 te breken? 3 redenen verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!