Het zal veel cryptokenners zijn opgevallen dat Bitcoin’s open interest (OI) de afgelopen drie dagen met meer dan 2 miljard dollar is gestegen. Sommige handelaren zien hier de voortekenen van een “whipsaw”-event. Dit fenomeen kan leiden tot onverwachte prijsfluctuaties, die dan weer onverwachte effecten kunnen hebben op de gehele markt.

Open Interest in de lift

Op 6 juni bereikte de open interest in bitcoin (BTC) 36,92 miljard dollar na een langere periode van stijging. Open interest is de waarde van het totale aantal openstaande derivatencontracten zoals opties en futures. Deze stijging kan verklaard worden doordat handelaren een positief gevoel hebben over de toekomst van bitcoin. Een toename van meer dan 2 miljard dollar in slechts drie dagen is namelijk op zijn minst opvallend.

Dankzij de combinatie van een stijgende open interest en aanhoudende positieve percentages acht Kelly Kellam, directeur van BitLab Academy, de kans op een wipwap-effect aanzienlijk. Een wipwap-effect, afgeleid van het Engelse Whipsaw-effect, duidt op een zeer plotselinge prijspiek in de tegenovergestelde richting van de huidige trend. Dit zorgt vaak voor veel volatiliteit.

Gevaren van verhoogde open interest

Een groot aantal openstaande posities, oftewel een hoge open interest, kan een grote invloed uitoefenen op de prijsbewegingen. Dit is vooral zo wanneer veel handelaren meerdere opties hebben en plotseling hun strategie aanpassen. Dit kan leiden tot scherpe dalingen, maar ook tot scherpe stijgingen.

In een bericht op X (voorheen Twitter) merkte een cryptohandelaar op dat een felle stijging in open interest een duidelijke indicator is van verhoogde speculatie onder investeerders. De handelaar, die onder het pseudoniem Daan Crypto Trades bekendstaat, waarschuwt dat de opmars van de OI een correctie in de prijs van bitcoin kan veroorzaken.

Potentiële volatiliteit in de bitcoinmarkt

Ondanks de huidige opwaartse trend van bitcoin blijft de mogelijkheid van scherpe prijsbewegingen aanwezig. Mocht de prijs van bitcoin plotseling met 4% dalen (ongeveer tot 68 duizend dollar), dan zouden grofweg 2 miljard dollar aan long positions kunnen worden weggevaagd.

Het bericht Een oorzaak voor bitcoin’s prijsschommelingen? ‘Open interest’ verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!