De Solana Foundation heeft een groep validator operators uit haar delegatieprogramma verwijderd vanwege hun betrokkenheid bij sandwichaanvallen op Solana-gebruikers.

Tim Garcia, hoofd van Solana Validator Relations, kondigde dit aan op de Discord-server van de Solana Foundation. Hij benadrukte dat de beslissingen hierover “definitief” zijn en dat de organisatie doorlopend maatregelen neemt tegen operators die sandwichaanvallen mogelijk maken via mempools.

Banner Solana 1

Normale Solana gebruikers beschermen

Mert Mumtaz, medeoprichter van Solana RPC-provider Helius, prijst de stap van de foundation. Volgens hem beschermt deze actie normale gebruikers tegen validators die misbruik maken van de delegatie op basis van regels voor MEV (Maximal Extractable Value).

MEV-problemen ontstaan wanneer validators transacties manipuleren om hun winst te maximaliseren. Dit omvat front-running en sandwichaanvallen, waarbij validators transacties uitbuiten om te profiteren van prijsveranderingen, wat hogere kosten voor gebruikers veroorzaakt.

Bij een sandwichaanval plaatst een aanvaller twee transacties rondom de transactie van een slachtoffer om de prijs te manipuleren en te profiteren van het verschil.

Hoe werkt een sandwich aanval?

Stel je voor dat iemand 10 SOL wil kopen voor 100 USD per SOL en een kooporder plaatst op een gedecentraliseerde beurs. Een kwaadwillende validator ziet deze kooporder en plaatst snel een eigen kooporder voor 10 SOL tegen 100 USD per SOL, net vóór de oorspronkelijke kooporder. Hierdoor stijgt de prijs van SOL een beetje.

Wanneer de oorspronkelijke kooporder wordt uitgevoerd, betaalt de koper nu 105 USD per SOL door de verhoogde vraag. Direct na deze transactie verkoopt de validator zijn eerder gekochte 10 SOL voor 105 USD per SOL, waardoor hij winst maakt.

De validator heeft hierdoor 1000 USD besteed aan de aankoop en ontvangt 1050 USD bij de verkoop, met een winst van 50 USD. De koper daarentegen betaalt 1050 USD in plaats van de oorspronkelijke 1000 USD.

Dit is een sandwichaanval: de validator profiteert door de prijs te manipuleren, waardoor de koper meer betaalt.

Kwaadaardig? Dan word je verwijderd

De Solana Foundation stelde eerder regels op tegen dergelijke aanvallen in een Discord-bericht van Garcia op 7 mei. Daarin stond dat iedereen die zich bezighoudt met wat de foundation als “kwaadaardige” activiteit beschouwt, “uit het programma wordt verwijderd” en hun inzet permanent wordt teruggetrokken.

Het Solana Foundation Delegation Program ondersteunt validators door SOL-tokens aan hen te delegeren, waardoor ze niet zelf een groot aantal tokens hoeven te bezitten. Validators worden geselecteerd op basis van hun prestaties en moeten zich aan bepaalde regels en goede praktijken houden.

The post Solana verwijdert gebruikers na zogenaamde sandwich aanval appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!