Bitcoin (BTC) staat onder druk, nadat we afgelopen week in mineur eindigden als gevolg van het sterke Amerikaanse banenrapport.

De Amerikaanse economie voegde veel meer banen toe dan verwacht, waardoor er minder ruimte is voor de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) om de rentes te verlagen.

Vandaag staat er wat dat betreft een belangrijke dag op het programma. Dan is het de beurt aan de Fed om een nieuw rentebesluit te nemen en krijgen we kersverse inflatiedata uit de Verenigde Staten.

Bitcoin en het rentebesluit van de Federal Reserve

Op dit moment is het vertrouwen in een scenario waarin de Federal Reserve snel begint met het verlagen van de rentes heel laag in de Verenigde Staten.

Dat drukt al enige tijd op de markt en lijkt ook de voornaamste reden voor het vertragen van de bullrun van bitcoin. Aan het begin van het jaar werden er nog 6-7 renteverlagingen verwacht van de Fed in 2024 en nu zijn dat er nog 1 tot maximaal 2.

Dat is op zich jammer, maar het geeft ook aan hoe snel de situatie kan omdraaien. Als we plotseling veel zwakke data over de economie krijgen (wat we voorzichtig zien gebeuren), dan kan het er over enkele maanden alweer heel anders uitzien.

Vaak zie je dat de markt behoorlijk extreem reageert op nieuwe data. Handelaren slaan vaak over van overdreven optimisme naar overdreven pessimisme. Op dit moment lijkt er sprake van het laatste.

Rente waarschijnlijk “higher for longer”

Op dit moment is de “consensus” in de markt dat de rentes waarschijnlijk nog lang op dit verhoogde niveau blijven. Dat is op de korte termijn bearish voor de bitcoin koers, maar op de lange termijn kan het nog weleens hele positieve effecten hebben.

Voor nu ligt echter de focus op de consumentenprijsindex (CPI) en het rentesbesluit van de Fed vandaag. De eerste vindt om 14:30 Nederlandse tijd plaats en de tweede om 20:00. De meeste analisten zullen zich daarbij richten op het zogenaamde “Dot Plot” van de Federal Reserve. Dit zijn de renteverwachtingen van alle leden van de Federal Open Market Committee (FOMC), de commissie die gaat over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

In maart werd verwacht dat de rente in december 4,6% zou bedragen, gevolgd door een daling naar 3,9% tegen het einde van 2025. Dit ondersteunt het ‘higher for longer’ narratief dat suggereert dat de rentes voor een langere periode hoog zullen blijven

Vergeet echter niet dat er heel snel veel kan veranderen op macro-economisch gebied. In 2020 riep Powell nog dat de rentes lang rond het nulpunt zouden blijven. Daar bleek uiteindelijk ook niets van waar te zijn.

Het bericht Waarom bitcoin onder druk staat vlak voor cruciaal rentebesluit verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!