De Moskouse Beurs (MOEX) in Rusland heeft alle handel in Amerikaanse dollars en euro’s stopgezet. Deze beslissing volgt op een nieuwe reeks sancties van het Amerikaanse ministerie van Financiën tegen Rusland, gericht tegen meer dan 300 entiteiten.

De sancties zijn onderdeel van een brede aanpak om de financiële infrastructuur van het land te raken, als reactie op de pogingen van de BRICS-landen om minder afhankelijk te worden van westerse valuta, wat gezien wordt als een politisering van deze munten.

Reactie van de Moskouse Beurs

De stopzetting van de handel werd aangekondigd nadat de Verenigde Staten nieuwe financiële strafmaatregelen had ingevoerd, waarbij nadrukkelijk werd gewezen op de ‘grondige doelstellingen van de financiële infrastructuur’ van Rusland.

De Moskouse Beurs had al gewaarschuwd dat zij de handel in buitenlandse valuta zou staken indien er nieuwe sancties werden opgelegd. Gisteren heeft de beurs deze waarschuwing waargemaakt door de handel in US dollars en euro’s volledig te stoppen, inclusief aandelenhandel en geldmarkttransacties in deze valuta’s.

rusland moskou beurs dollars euro's
Bron: BRICS News op X.

Maatregelen en garanties van de Russische Centrale Bank

De Russische Centrale Bank heeft gereageerd met de verzekering dat alle fondsen in Amerikaanse dollars en euro’s veilig zijn. Deze maatregel is een direct gevolg van de ‘restrictieve maatregelen’ die door de VS zijn ingevoerd. Ondanks de stopzetting van de handel op de centrale beurs, blijft de mogelijkheid bestaan voor bedrijven en individuen om deze valuta’s via Russische banken te kopen en verkopen.

Alle tegoeden in Amerikaanse dollars en euro’s op rekeningen en deposito’s van burgers en bedrijven worden als veilig beschouwd.

Invloed op de handel en toekomstige sancties

De stopzetting van de handel op de MOEX en de recente handelsovereenkomst binnen de BRICS-alliantie, waarbij besloten is om handel te drijven in lokale valuta, wijzen op een verminderde afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar.

Janet Yellen van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft aangegeven dat de sancties gericht zijn op ‘resterende routes voor internationale materialen en uitrusting’, met inbegrip van de afhankelijkheid van kritieke leveranties uit derde landen. Daarnaast heeft het ministerie gewaarschuwd dat verdere sancties tegen andere landen naderen.

The post Russische Moskouse beurs staakt handel in dollars en euro’s na VS-sancties appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!