In mei 2022 stortte plotseling het complete Terra (LUNA) ecosysteem in elkaar waarbij miljarden aan klantentegoeden verdampten.

Meer dan twee jaar later hebben Terraform Labs en oprichter Do Kwon een schikking getroffen met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Terra gaat boete van $4,5 miljard betalen

Terraform labs gaat een boete van maar liefst $4,47 miljard betalen aan de Amerikaanse toezichthouder. Het is een van de hoogste boetes ooit.

Dit omvat een terugbetaling van $3,6 miljard aan onrechtmatig verkregen winsten, een civiele boete van $420 miljoen en $467 miljoen aan wettelijke rente.

Dat is iets lager dan de boete van $5,3 miljard die de SEC aanvankelijk eiste, maar een stuk hoger dan het tegenbod van slechts $1 miljoen van Terraform Labs.

De schikking volgt na een uitspraak van een jury die TerraForm Labs en voormalig CEO Do Kwon in april schuldig verklaarden. Ze worden aansprakelijk gesteld voor de crash in mei 2022 en het verlies van miljarden.

Kort voor de schikking onderbouwde de SEC als volgt de hoogte van de boete:

“De voorgestelde schikking pakt de omvang van deze fraude aan door aanzienlijke corrigerende, bestraffende en afschrikkende maatregelen op te leggen, waaronder een vonnis van meerdere miljarden dollars tegen de verdachten.

Ook zorgt het voor een betekenisvolle en snelle vergoeding voor de beleggers die gezamenlijk miljarden verloren toen het plan van de verdachten instortte.

Als het wordt goedgekeurd, zal de voorgestelde uitspraak een duidelijk afschrikkende boodschap zenden, niet alleen aan degenen die zich schuldig maken aan flagrant wangedrag, maar ook aan iedereen die probeert te ontsnappen aan de eisen van de federale effectenwetten door nieuwe gedragsnormen voor crypto-activa te vormen.”

LUNA crash zorgde voor $40 miljard aan verlies

Het terra-fiasco begon in 2022 toen terraUSD (UST), een zogeheten algoritmische stablecoin, zijn koppeling met de dollar verloor. Het algoritme, dat verbonden was aan LUNA, liep stuk en trok vervolgens de waarde van beide munten omlaag.

Dit veroorzaakte een zogenaamde bankrun waardoor de koersen in rap tempo met 99,9% daalden. Dat leidde tot een verlies van meer dan $40 miljard onder cryptobeleggers.

De SEC spande in 2023 een rechtszaak aan tegen Terraform Labs en Do Kwon en beschuldigde beiden van fraude en het verkopen van ongeregistreerde effecten.

Do Kwon zit nog altijd in Montenegro

Overigens moet Do Kwon zelf ook een boete betalen. Deze boete bedraagt $204,32 miljoen.

Daarnaast moet hij alle LUNA tokens en PYTH tokens overdragen om de kosten te dekken en mag hij nooit meer crypto kopen, inclusief LUNA tokens of andere tokens die daaraan verbonden zijn.

Momenteel zit Do Kwon nog altijd in Montenegro in afwachting van zijn uitlevering. De rechtbank van Montenegro is nog steeds niet uit of hij naar de VS of Zuid-Korea wordt uitgeleverd. Mogelijk wordt hij in Zuid-Korea nogmaals veroordeeld.

Het bericht Terra krijgt miljardenboete na LUNA crash: een van de hoogste ooit verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!