Een rechter van het Amerikaanse district heeft een schikking goedgekeurd tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), Terraform Labs en de voormalige CEO Do Kwon.

Volgens de rechtbankdocumenten omvat de schikking dat zij miljarden aan boetes betalen en hen in feite verbiedt om actief te zijn in de crypto-industrie. Districtsrechter Jed Rakoff van het Southern District of New York (SDNY) heeft deze schikking bekrachtigd waarbij Terraform Labs en Kwon samen $4,5 miljard dollar aan onrechtmatige winsten en civiele boetes betalen, terwijl ze permanent verboden zijn om alle “crypto asset securities” te kopen en verkopen, inclusief tokens uit het Terra ecosysteem.

Gevolgen van de ineenstorting van Terra

Deze schikking komt twee maanden nadat een jury in New York Terraform Labs en Kwon civielrechtelijk aansprakelijk stelde voor fraude die voortvloeide uit de ineenstorting van het Terra ecosysteem ter waarde van $40 miljard dollar in mei 2022.

De implosie van Terra leidde tot de ondergang van de crypto hedge fund Three Arrows Capital, die op zijn beurt andere cryptobedrijven zoals Genesis Global Capital en indirect FTX meesleurde.

terraform sec oordeel rechter
Bron: Sec.gov.

Juridische strijd en gevolgen

“Deze zaak bevestigt wat meerdere rechtbanken hebben gezegd: de economische realiteit van een product — niet de labels, de draai of de hype — bepaalt of het een effect is onder de effectenwetten,” zei SEC-voorzitter Gary Gensler in een persbericht op donderdag.

“De frauduleuze activiteiten van Terraform en Do Kwon hebben voor investeerders verwoestende verliezen veroorzaakt, in sommige gevallen met het uitwissen van complete levensbesparingen. Hun fraude herinnert ons eraan dat, wanneer bedrijven de wet niet naleven, investeerders daar onder lijden.”

Financiële situatie van Terraform Labs

Terraform Labs verkeert momenteel in surseance van betaling onder hoofdstuk 11 en volgens het getuigenis van de huidige CEO Chris Amani tijdens het proces heeft het bedrijf ongeveer $150 miljoen dollar aan activa beschikbaar. Het blijft onduidelijk hoe het bedrijf de zware boetes zal betalen. De schikking is bindend en kan niet worden aangevochten.

Kwon, die nog steeds in hechtenis is in Montenegro in afwachting van een beslissing over zijn uitlevering, was niet aanwezig bij het proces waar de schikking werd bereikt.

The post Rechter keurt miljardenschikking goed na ineenstorting Terraform appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!