De Centrale Bank van Iran (CBI) heeft de lancering van een publieke pilot voor de nationale digitale valuta, de digitale rial, aangekondigd.

Deze valuta is speciaal ontworpen om binnenlandse micropayments te faciliteren. De pilot start op 21 juni, samenvallend met de eerste dag van Tir, de Iraanse kalendermaand, en zal plaatsvinden op Kish Island.

Kish Island als proeftuin

Kish Island, bekend als de derde populairste vakantiebestemming in het Midden-Oosten na Dubai en Sharm el-Sheikh, functioneert als een vrije zone waar veel toeristen zonder visum kunnen komen. In 2021 stelde Muhammad Javad Azari, een voormalige Iraanse minister van Informatie en Communicatie, voor om het eiland te transformeren tot een centrum voor zowel binnenlandse als internationale cryptocurrency exchanges.

De introductie van de digitale rial op Kish Island is bedoeld als een eerste stap om een succesvol model voor bredere adoptie in heel Iran te vestigen.

mario nawfal iran cbdc pilot
Bron: Mario Nawfal op X.

Kenmerken van de digitale rial

Anders dan traditioneel elektronisch geld in Iran, vereist de digitale rial geen interbancaire afwikkelingen voor transacties. Dit betekent dat betalingen onmiddellijk worden overgemaakt zodra de transactie is voltooid, wat een simpeler en veiliger alternatief biedt vergeleken met conventionele kaartbetalingen.

Gebruikers kunnen voor goederen en diensten betalen door een barcode te scannen met gespecialiseerde software.

Voordelen en doelstellingen van de pilot

Het kerndoel van de pilot is het ondersteunen van de ontwikkeling van de digitale economie in Iran en het verbeteren van de betaalsystemen binnen het land.

De digitale rial is ontworpen om de efficiëntie van micropayments te verbeteren, de veerkracht en stabiliteit van de betaalinfrastructuur te verhogen, de rol van elektronische bankbiljetten voor kleine transacties opnieuw vorm te geven en nieuwe betaaltools te introduceren. Daarnaast is het gericht op het beheren van de risico’s die verbonden zijn aan privévaluta.

The post Iran lanceert digitale rial op Kish Island in CBDC pilot appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!