Na de introductie van OpenAI’s chatbot, ChatGPT, is kunstmatige intelligentie (AI) een rage geworden. Er wordt massaal in de technologie geïnvesteerd en dat betekent volgens Youwei Yang, de hoofdeconoom bij BIT Mining, dat speculatief geld uit de cryptomarkt verschuift.

Yang zegt dat het Fear Of Missing Out (FOMO) effect van AI ervoor zorgt dat “crypto zijn aantrekkingskracht heeft verloren”. Dit kan op termijn nadelig zijn en kan zorgen voor een beperkte groei.

Als het aan Juan Leon ligt, senior crypto onderzoeker bij crypto exchange Bitwise, biedt deze ontwikkeling ook kansen. Hij ziet een megatrend ontstaan op het snijvlak van AI en crypto. Naar zijn schatting kan deze industrie $20 biljoen aan de wereldeconomie toevoegen tegen 2030.

AI-munten stijgen hard terwijl cryptomarkt achterblijft

De samensmelting van deze twee technologieën kan volgens Leon aanzienlijke veranderingen teweegbrengen in de manier waarop we technologie gebruiken en beheren.

Crypto biedt namelijk een gedecentraliseerde infrastructuur die veiligheid en transparantie waarborgt, terwijl AI-systemen dit kunnen optimaliseren door middel van geavanceerde data-analyse en machine learning.

De eerste gevolgen hiervan zien we mogelijk al plaatsvinden. Momenteel stelen vooral AI-cryptomunten de show me enorme stijgingen. De rest van de markt toont echter weinig beweging.

Dat heeft te maken met het succes van Nividia en het nieuws over een samenwerking tussen Dell, Nividia en Elon Musk’s Grok.

Bitcoin miners maken gebruik van de AI trend

De synergie tussen crypto en AI zien we al plaatsvinden bij bitcoin (BTC) miners. Ze spelen in op de nieuwe trend door hun bestaande infrastructuur en middelen te diversifiëren en aan te passen aan de behoeften van de AI sector.

Bitcoin mining operaties beschikken over uitgebreide datacenters die oorspronkelijk zijn ontworpen voor het minen van cryptocurrencies. Deze datacenters zijn nu aantrekkelijk voor AI bedrijven vanwege hun capaciteit om grote hoeveelheden data te verwerken en op te slaan. Miners kunnen de extra inkomsten goed gebruiken, aangezien hun inkomsten na de recente halvering aanzienlijk zijn gedaald.

Er worden strategische samenwerkingsverbanden en overnames geïnitieerd tussen bitcoin miners en AI bedrijven. Een recent voorbeeld is cloud computing provider CoreWeave dat $1,6 miljard bood voor de overname van bitcoin miner Core Scientific. Ze sloten uiteindelijk een deal van $3,5 miljard voor het hosten van AI gerelateerde diensten in de datacenters

Het bericht “Cryptowinsten staan onder druk omdat beleggers nu op AI inzetten” verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!