Onderzoekers van de Web3 Foundation (W3F) hebben een nieuw voorstel ingediend, bekend als Request for Comments (RFC)-0092, om de ontbindingstijd voor gestake-te tokens op Polkadot (DOT) te verminderen.

Dit voorstel is bedoeld om de gebruikerservaring te verbeteren door de periode van het ontstaken van tokens te verkorten van 28 dagen naar mogelijk slechts twee dagen, zonder de veiligheid van het netwerk in gevaar te brengen.

Nieuw mechanisme voor sneller ontstaken

Het voorgestelde mechanisme introduceert een systeem dat ontbindingsverzoeken in een wachtrij plaatst en de duur van de ontbinding aanpast op basis van de grootte van de wachtrij. Als de wachtrij leeg is, kan de minimale duur worden teruggebracht tot slechts twee dagen.

Het systeem is ontworpen om de ontbindingstijd niet langer te laten duren dan de huidige vaste periode van 28 dagen, wat gebruikers een sneller en efficiënter proces voor het ontstaken biedt.

polkadot voorstel bill laboon
Bron Bill Laboon op X.

Impact en simulatieanalyses

De belangrijkste drijfveer voor de introductie van RFC-0092 is dat Polkadot een van de langste ontbindingstijden heeft onder proof-of-stake (PoS) protocollen. Ondanks de hoge jaarlijkse rendementen die staking op Polkadot biedt, kan het lange ontstakingsproces deelnemers afschrikken die snellere alternatieven zoeken.

Een empirische analyse heeft het potentieel van het nieuwe ontbindingsmechanisme gesimuleerd. De simulatie wees uit dat de gemiddelde ontbindingstijd zou dalen naar ongeveer 2,67 dagen, terwijl het systeem gevoelig blijft voor grote ontbindingsevenementen zonder de bovengrens van 28 dagen te overschrijden.

Gemeenschapszorgen en verdere stappen

Onder gemeenschapsleden zoals Lurpis Wang van het Polkadot-gebaseerde Liquid Staking protocol Bifrost en Gregus Jakub van Hydration, zijn er zorgen geuit over mogelijke centralisatie risico’s die het voorstel met zich mee zou brengen. Beide uitdrukken bezorgdheid dat het verkorten van de ontbindingstijd de centralisatie problemen, die al aanwezig zijn in het liquid staking protocol, niet adequaat aanpakt.

Als antwoord op deze zorgen benadrukte Jonas Gehrlein van de Web3 Foundation dat het voorstel niet bedoeld is om liquid staking providers te ondermijnen, maar om de gebruikerservaring voor directe stakers op de Relay Chain te verbeteren.

Het voorstel is ingediend bij het Polkadot Fellowship comité en als het naar de stemfase gaat en wordt goedgekeurd, zal dit een aanzienlijke verandering betekenen in de manier waarop gebruikers hun tokens kunnen beheren, met een focus op verbeterde liquiditeit en toegankelijkheid.

Koop je Polkadot voor de beste prijs

Je betaalt


Crypto icon

EUR
Euro


Je ontvangt


Crypto icon

Bitcoin

Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:

The post Polkadot wil ontbindingstijd drastisch inkorten naar 2 dagen appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!