De Binance topman Tigran Gambaryan, wordt nog steeds vastgehouden in Nigeria op beschuldiging van witwassen. Dit is gerelateerd aan zijn werkzaamheden bij de cryptocurrency-gigant Binance.

De arrestatie vond plaats kort na zijn aankomst in februari voor overleg met de Nigeriaanse overheid. Niet lang na zijn detentie werd Gambaryan overgeplaatst naar de Kuje-gevangenis, waar ook leden van de terreurorganisatie Boko Haram worden vastgehouden. Een andere topman van Binance die met hem was opgepakt, is sindsdien ontsnapt. Gambaryan zou compensatie zoeken voor de langdurige detentie.

Bezoek van Amerikaanse wetgevers

Amerikaanse wetgevers, waaronder afgevaardigde French Hill (R-Ark.) en afgevaardigde Chrissy Houlahan (D-Penn.), bezochten Gambaryan op woensdag in de gevangenis. Tijdens hun bezoek, dat oorspronkelijk bedoeld was om anti-terrorismemaatregelen te bespreken, hebben ze de kans gegrepen om te pleiten voor de vrijlating van de onterecht vastgehouden Amerikaan.

Hill beschreef de omstandigheden in de gevangenis als afschuwelijk en benadrukte dat Gambaryan, die lijdt aan malaria en dubbele longontsteking, flink gewichtsverlies heeft geleden en geen toegang heeft tot adequate medische zorg.

french hill nigeria binance vasthouden
Bron: French Hill op X.

Juridische ontwikkelingen en reacties

De Economische en Financiële Misdrijven Commissie (EFCC) en de Nigeriaanse Commissie voor Effecten en Beurzen zijn voortdurend betrokken bij de zaak. De rechtbank had Gambaryan en een andere Binance executive, Nadeem Anjarwalla — die inmiddels Nigeria heeft verlaten — vrijgesproken van aanklachten in verband met belastingontduiking.

Deze beslissing kwam er nadat Binance een Nigeriaanse vertegenwoordiger had aangesteld, wat leidde tot nieuwe gewijzigde aanklachten van de Federal Inland Revenue Service (FIRS).

Internationale druk voor vrijlating

Hill was een van de ondertekenaars van een brief aan president Joe Biden op 4 juni, waarin hij opriep om in te grijpen voor de vrijlating van Gambaryan. Twee dagen later schreven meer dan 100 voormalige aanklagers een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken om deze boodschap te herhalen.

Zowel Hill als Houlahan hebben de Amerikaanse ambassade verzocht om te pleiten voor de humanitaire vrijlating van Gambaryan vanwege de vreselijke omstandigheden in de gevangenis, zijn onschuld en zijn gezondheidstoestand.

The post Bezoek van Amerikaanse wetgevers aan Binance executive in Nigeria: Oproep tot vrijlating appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!