Niet alleen het festivalseizoen is alweer in volle gang, ook de Bitcoin conferences worden overal weer gehouden. Vorige week was er eentje in Praag en Jack Mallers mocht op de praatstoel zitten. De CEO van onder andere Strike is een van de bekendste voorvechters van Bitcoin.

There is no second best

Mallers gaf zijn keynote toespraak de ambitieuze titel “There Is No Second Best” en dook in de verschillen tussen Bitcoin en andere cryptocurrency’s.

Volgens Mallers is het belangrijkste verschil tussen Bitcoin en andere cryptocurrency’s het gebruik van proof of work. Bitcoin is de enige grote cryptocurrency die dit consensusmechanisme gebruikt, wat essentieel is voor vertrouwen en veiligheid zonder tussenkomst van een derde partij.

Banner Bitcoin 1

Hij benadrukte dat Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin, proof of work zag als de enige manier om peer-to-peer elektronisch geld te laten werken zonder een vertrouwde derde partij.

Mallers legde uit dat begrip van proof of work cruciaal is om Bitcoin te begrijpen. Hij beschreef onze digitale wereld, waarin virtuele representaties geen realiteit zijn maar abstracties.

Met een analogie van een kaart en een terrein maakte hij duidelijk dat digitale hulpmiddelen onze wereld kunnen weergeven en nieuwe perspectieven kunnen bieden, maar slechts hulpmiddelen blijven en geen vervanging zijn voor de werkelijkheid.

Computers zijn acteurs die doen wat we willen

Mallers vervolgde met de uitleg dat computers en digitale technologieën abstracties van onze geest zijn. Hij vergeleek de uitvoering van een computerprogramma met een acteur die een script uitvoert. De hardware en berekeningen zijn echt, maar de ervaringen blijven abstract.

Niets in cyberspace bestaat fysiek; digitale objecten zijn abstracties die kunnen worden gemanipuleerd.

Hij gebruikte Mark Zuckerberg als voorbeeld om het concept van abstracte macht in het digitale tijdperk te illustreren. Hoewel Zuckerberg geen fysieke macht over individuen heeft, oefent hij via sociale media aanzienlijke abstracte macht uit, die gedachten, acties en relaties beïnvloedt. Mallers contrasteerde abstracte macht met fysieke macht, die tastbaar en gebonden is aan natuurwetten, zoals militaire kracht of fysieke bezittingen zoals goud.

Macht mist grenzen en vertrouwen

Vervolgens beschreef hij de overgang van de goudstandaard naar een fiatstandaard, en illustreerde hoe abstracte macht efficiënt en veilig kan zijn, maar fysieke grenzen mist en vertrouwen vereist. Hij merkte op dat vertrouwensbreuken historisch zijn voorgekomen, wat abstracte macht potentieel uitbuitend maakt.

Mallers haalde Adam Back aan, die hash cash creëerde om spam e-mails aan te pakken door proof of work te vereisen, waardoor fysieke kosten werden verbonden aan virtuele acties. Hij benadrukte dat proof of work de fysieke wereld verbindt met de virtuele, en het enige fysiek echte ding op een digitaal scherm maakt.

Satoshi Nakamoto gebruikte proof of work om Bitcoin te creëren, waardoor het bijwerken van de Bitcoin ledger fysieke rekenkracht vereiste en digitale cash met fysieke kracht werd beschermd.

Bitcoin wordt beschermd door proof of work

Mallers legde uit hoe proof of work inclusief, gedecentraliseerd en verifieerbaar is, en een veilige en vreedzame manier biedt om Bitcoin te beschermen. Hij contrasteerde dit met proof of stake, dat volgens hem gebaseerd is op een geabstraheerde realiteit zonder de fysieke beperkingen die Bitcoin veilig maken.

Hij speelde een video af van Vitalik Buterin, de maker van Ethereum, die proof of stake beschrijft als een systeem dat een gesimuleerd universum met eigen natuurwetten creëert. Mallers bekritiseerde deze benadering, omdat het de cryptocurrency losmaakt van de fysieke realiteit en onderwerpt aan abstracte machtsdynamieken.

Mallers stelde dat Ethereum en andere altcoins, die geen proof of work gebruiken, niet gebonden zijn aan de fysieke realiteit en vatbaar zijn voor manipulatie door entiteiten zoals BlackRock. Hij betoogde dat Bitcoin’s vertrouwen op proof of work ervoor zorgt dat het kan worden verdedigd door eerlijke actoren met fysieke kracht, terwijl proof of stake systemen vertrouwen op degenen met de meeste munten.

Aan het eind herhaalde hij dat begrip van Bitcoin betekent dat men proof of work begrijpt en verklaarde dat er geen tweede beste is in de wereld van cryptocurrency’s.

The post Waarom Bitcoin de beste cryptocurrency is, aldus Jack Mallers in Praag appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!