Afgelopen woensdag was Coinliners aanwezig bij de Dutch Blockchain Days 2024, het grootste crypto- en blockchain-evenement van Nederland. Op het podium hebben vele prominente figuren uit alle hoeken van de industrie gesproken over de vooruitgang en toekomstperspectieven van crypto en Web3. 

Real World Asset (RWA) tokenisatie werd door vele sprekers aangeprezen als een van de meest veelbelovende trends van de industrie. Om die reden namen we een duik in het diepe bij een breakout sessie die volledig besteed was aan RWA tokenisatie, en in dit artikel delen we de belangrijkste inzichten.

RWA tokenisatie: enorme vraag vanuit financiële instituties

Zoals de naam al doet vermoeden verwijst RWA tokenisatie naar het omzetten van activa ‘uit de echte wereld’ – denk aan aandelen, (staats) obligaties, grondstoffen, onroerend goed, schulden etc. – naar digitale tokens op de blockchains. 

Tijdens de Dutch Blockchain Days kon je niet alleen luisteren naar boeiende sprekers op het hoofdplatform, maar ook deelnemen aan breakout-sessies om in een kleinschalige en interactieve setting dieper op specifieke onderwerpen in te gaan.

Tussen 11 en 12 uur sprak Madeline Boys, Head of Programmes and Innovation bij Global Digital Finance, vol passie over een van de nieuwste trends binnen de crypto-wereld.

Ze zette onder andere de verschillende redenen uiteen waarom het tokeniseren van RWA interessant is voor een breed scala aan investeerders:

  • Verhoogde liquiditeit in traditioneel illiquide markten
  • Fractioneel eigendom
  • Efficiëntie; middels de blockchaintechnologie vinden transacties direct plaats zonder tussenkomst van derden
  • Transparantie; alle transacties op de blockchain zijn voor iedereen ter wereld inzichtelijk en kunnen niet worden gewijzigd. Dit vermindert het risico op fraude en verhoogt het vertrouwen.
  • Toegang tot activa die voorheen moeilijk te bereiken waren, zoals vastgoed

De krimpende marges en stijgende operationele kosten stimuleren vermogensbeheerders om operationele efficiënties na te streven door middel van tokenisatie, ‘’met als doel kosten te verlagen en de concurrentiepositie in de markt te verbeteren’’.

Tokenisatie opent voor financiële instituten de deuren voor een bredere investeerdersbasis, en dus is de vraag naar het uitgeven van RWA’s gigantisch volgens Boys.

Real world assets dutch blockchain days 2024 breakout sessie

Uit een onderzoek van Global Digital Finance blijkt dat meer dan 90 van de 100 ondervraagde financiële instituties al RWA’s uitgeven. Bovendien heeft elke organisatie die dit momenteel nog niet doet aangegeven de intentie te hebben om dit in de toekomst te gaan doen. De deelnemende instituties beheren tezamen meer bijna $222 miljard aan activa, wat de significantie van het onderzoek onderstreept.

Uit het onderzoek is tevens geconcludeerd dat een significante meerderheid van de ondervraagde bedrijven interne reorganisaties ondergaat om zich af te stemmen op hun strategie voor digitale activa.

Obstakels voor adoptie

Boys gaf in haar presentatie ook een overzicht van de verschillende knelpunten die RWA tokenisatie volgens haar moet overwinnen om brede adoptie te bereiken.

Allereerst ondervinden vermogensbeheerders hindernissen bij het opzetten van efficiënte distributiekanalen om de getokeniseerde activa aan investeerders aan te kunnen bieden. 

dutch blockchain days 2024 hal

Aangezien getokeniseerde activa verhandeld kunnen worden op verschillende blockchain-platformen moeten vermogensbeheerders manieren vinden om snel en efficiënt te handelen zonder significante onderlinge prijsverschillen

Daarnaast worstelt de markt nog met onzekerheid bij het kiezen van de juiste tokenisatietechnologie, ‘’wat wordt verergerd door de opkomst van verschillende private en publieke netwerkinfrastructuren’’. ‘’Dit vereist oplossingen voor interoperabiliteit en naadloze integratie,’’ zo concludeerde Boys.

Tot slot vormt  het ontbreken van een wereldwijd regelgevend kader een significante uitdaging voor de adoptie en schaalbaarheid van RWA tokenisatie.

Positieve verwachtingen voor de toekomst

Ondanks de vele obstakels die overwonnen moeten worden volgens Boys, is ze uiterst optimistisch over de toekomst van tokenisatie:

‘’Naarmate de voordelen van tokenisatie duidelijker worden en de technologie volwassen wordt, wordt verwacht dat traditionele financiële instellingen tokenisatie op grotere schaal zullen adopteren. Grote banken en investeringsfirma’s zullen meer getokeniseerde producten lanceren, gedreven door de vraag van klanten naar grotere flexibiliteit en efficiëntie in vermogensbeheer.’’

Boys schetste de verwachting dat het regelgevingskader zich de komende jaren zal ontwikkelen om beter plaats te bieden aan getokeniseerde activa. Daarnaast denkt ze dat publieke blockchains, zoals Ethereum (ETH), een belangrijkere rol gaan spelen in het tokenisatie-landschap. Tot slot zullen getokeniseerde platforms volgens Boys een stuk toegankelijker en gebruiksvriendelijker worden in de nabije toekomst.

The post Toekomst van tokenisatie en crypto uitgelicht op Dutch Blockchain Days 2024 appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!