Volgens een rapport van McKinsey & Company zal de markt voor getokeniseerde activa (RWA) tegen 2030 mogelijk slechts $4 biljoen dollar bereiken, zelfs in een optimistisch scenario.

Financiële instellingen adopteren blockchain-technologie voor traditionele financiële instrumenten langzamer en met een beperkter scala aan activa dan eerdere optimistische rapporten voorspelden.

Uitdagingen en mogelijkheden

De auteurs van het rapport benadrukken dat “brede adoptie van tokenisatie nog ver weg is”, met schattingen die zo laag zijn als $1 biljoen. Terwijl infrastructuurspelers verschuiven van proof of concept naar robuuste oplossingen op schaal, blijven er veel kansen en uitdagingen om de toekomst van financiële diensten opnieuw vorm te geven.

Tokenisatie is op een kantelpunt beland, waarbij vele projecten van pilotfase naar grootschalige implementatie gaan.

mckinsey tokenized assets markt kapitalisatie
Bron: McKinsey.

Marktschattingen en sleutelactiva

In het basisscenario schat McKinsey dat de markt voor getokeniseerde activa tegen 2030 bijna $2 biljoen groot zal zijn. Dit scenario sluit getokeniseerde deposito’s, stablecoins en digitale valuta’s van centrale banken uit.

De bullish scenario van $4 biljoen zou ondersteund worden door meer accommoderende regelgeving, samenwerking in de hele industrie en zonder enige systeemkritische gebeurtenissen die de adoptie zouden kunnen belemmeren.

Voorlopers en trage adoptie

Beleggingsfondsen, obligaties, beursgenoteerde schuldbewijzen en repurchase agreements (repo’s) zullen de voorhoede zijn van tokenisatie-inspanningen. Intussen zien de auteurs een langzamere adoptie voor activa zoals onroerend goed, grondstoffen en aandelen, vanwege redenen zoals marginale voordelen, zorgen over haalbaarheid, complexe nalevingsvereisten of een gebrek aan stimulans voor belangrijke spelers in de industrie om tokenisatie na te streven.

Veel instellingen bevinden zich nog in een “afwachtende modus” in afwachting van een duidelijker signaal om tokenisatie te implementeren, wat de vroege bewegers in positie kan brengen om een “buitensporig” marktaandeel te veroveren.

The post Groei van getokeniseerde activamarkt kan tegenvallen, blijkt uit analyse appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!