Solana-ontwikkelaars Light Protocol en Helius Labs hebben een nieuwe technologie geïntroduceerd genaamd “ZK Compression”. Deze innovatie belooft applicaties op het Solana-netwerk aanzienlijk te verbeteren qua schaalbaarheid. Maar wat houdt deze technologie precies in en waarom zorgt het voor opschudding in de crypto-wereld?

Banner Solana 2 (telephone)

Hoe werkt ZK Compression?

ZK Compression maakt gebruik van een proces dat ‘state compression‘ wordt genoemd. Hierdoor kunnen ontwikkelaars bepaalde soorten gegevens opslaan in Solana’s goedkopere ledger-ruimte in plaats van de duurdere account-ruimte. Een ‘hash’ of digitale vingerafdruk van off-chain gegevens wordt on-chain opgeslagen voor verificatie met behulp van ‘sparse state trees’.

Voordelen voor ontwikkelaars

Volgens Light Protocol kunnen ontwikkelaars met ZK Compression 100 gecomprimeerde token-accounts opslaan voor ongeveer 0,00004 sol, terwijl dit normaal gesproken rond de 0,2 sol zou kosten. Dit is een kostenbesparing van maar liefst 5000 keer. Helius Labs-oprichter Mert Mumtaz illustreert dit met een voorbeeld: een airdrop naar 1 miljoen gebruikers zou normaal meer dan $260.000 kosten, maar met deze nieuwe technologie slechts $50.

Kritiek vanuit de Ethereum-community

De aankondiging van ZK Compression heeft geleid tot kritiek vanuit de Ethereum-community. Alex Gluchowski, oprichter van ZKsync, stelt dat de hele monolithische Solana-these in één keer verdwenen is. Ethereum-investeerder Ryan Berckmans bekritiseerde de aankondiging omdat deze de nieuwe aanpak niet als een Layer 2-netwerk karakteriseert, wat hij “onethische onzin” noemde.

Reactie van Solana

In reactie op de kritiek stelde Solana-medeoprichter Anatoly Yakovenko dat ZK Compression inderdaad gezien kan worden als een Layer 2-oplossing, maar dan zonder de nadelen waar mensen vaak over klagen bij traditionele Layer 2-netwerken. Het heeft volgens hem geen beveiligingsraad met meerdere handtekeningen nodig, gebruikers hoeven niet van chain-ID te wisselen, er is geen governance-token nodig en geen externe sequencer.

The post Deze nieuwe feature gaat de blockchain van Solana nog sneller maken appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!