Op 23 mei 2024 heeft de SEC een grote stap gezet door de 19b-4 aanvragen goed te keuren. Maar wat betekent dit precies en welke stappen moeten er nog worden genomen voordat het groot kapitaal daadwerkelijk in deze ETF’s kan investeren?

Banner Ethereum 1

19b-4 aanvraag: de eerste horde

De 19b-4 aanvraag is een essentiële stap in het goedkeuringsproces van nieuwe beursgenoteerde producten zoals ETF’s. Deze regel verplicht beursgenoteerde markten om wijzigingen in hun regels voor te leggen aan de SEC voordat deze van kracht gaan. Voor de Ethereum spot ETF betekent dit dat beurzen zoals NYSE, Nasdaq en CBOE formeel toestemming hebben gekregen om dit nieuwe financiële product aan te bieden.

S1-formulier: de volgende stap

Na de goedkeuring van de 19b-4 aanvragen is de volgende belangrijke stap de goedkeuring van de individuele ETF-registratieverklaringen, die we ook kennen als de S1-formulieren. Deze documenten, ingediend door fondsbeheerders zoals BlackRock, VanEck en Fidelity, bevatten gedetailleerde informatie over de ETF’s, waaronder financiële gegevens, risico’s en de bedrijfsvoering van het fonds. Pas na goedkeuring van deze S1-formulieren mogen de fondsen en beurzen de ETF’s daadwerkelijk beschikbaar stellen voor verkoop aan het publiek.

CFTC en de Fit-21 wet

Het FD schreef ook al over deze interessante ontwikkeling in de regelgeving rondom cryptocurrencies. Deze wet zal het toezicht op cryptocurrencies naar alle waarschijnlijkheid verplaatsen van de SEC naar de CFTC (Commodity Futures Trading Commission), die toezicht houdt op de handel in grondstoffen. Dit is relevant omdat de goedkeuring van Ethereum ETF’s zou impliceren dat Ethereum als een commodity wordt beschouwd, aangezien het een essentieel onderdeel is van de infrastructuur voor het verplaatsen van digitale objecten.

Verwachte timeline

Hoewel er op dit moment nog geen exacte datum bekend is voor de goedkeuring van de S1-verklaringen, verwacht SEC-voorzitter Gary Gensler dat dit in de loop van de zomer zal gebeuren. Analisten zoals Eric Balchunas van Bloomberg, verwachten zelfs begin juli al een goedkeuring. De snelle beoordeling van deze aanvragen zou volgens hem te maken kunnen hebben met de ervaring die de SEC heeft opgedaan met het proces rondom de Bitcoin ETF’s.

Kosten en startkapitaal

De ingediende S1-formulieren geven ook inzicht in de kostenstructuur van de verschillende ETF’s. Elke aanbieder wil zo aantrekkelijk mogelijk zijn om op de korte termijn zo veel mogelijk klanten aan te trekken. VanEck hanteert bijvoorbeeld een vergoeding van 0,20%, terwijl Franklin Templeton 0,19% rekent. 

BlackRock heeft op dit moment nog geen specifieke informatie vrijgegeven, maar analisten verwachten dat BlackRock zeker zal gaan concurreren met andere aanbieders, en daardoor hun kosten onder de 0,3% zullen brengen. Qua startkapitaal heeft BlackRock een investering van $10 miljoen aangekondigd, terwijl Fidelity $4,7 miljoen heeft vrijgemaakt.

Nog heel even afwachten

Met de 19b-4 aanvragen goedgekeurd en de S1-formulieren in behandeling, lijkt de lancering van deze ETF’s steeds dichterbij te komen. Bij BLOX zullen we alle beleggers de komende weken informeren over al het nieuws rondom de goedkeuring van de ETF’s die, naar alle verwachting, een grote impact op de gehele financiële wereld zullen hebben.

The post Ethereum ETF op komst: goedkeuringsproces en regelgeving uitgelegd appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!