Solana (SOL) ontwikkelaars Light Protocol en Helius Labs hebben onlangs “ZK Compression” geïntroduceerd, een technologie die belooft de schaalbaarheid van applicaties op het Solana-netwerk aanzienlijk te verbeteren.

Deze technologie heeft al aandacht getrokken binnen de crypto-wereld, waarbij zowel bewondering als kritiek te horen is.

Werking van ZK Compression

ZK Compression gebruikt een proces genaamd ‘state compression’, waarbij ontwikkelaars gegevens kunnen opslaan in Solana’s goedkopere ledger ruimte in plaats van de duurdere account ruimte.

De technologie slaat een hash, of digitale vingerafdruk, van off-chain gegevens on-chain op voor verificatie via ‘sparse state trees’. Dit biedt een efficiëntere manier om gegevens te beheren en te verifiëren op de blockchain.

Kostenbesparing voor ontwikkelaars

Een van de grootste voordelen van ZK Compression is de aanzienlijke kostenbesparing. Light Protocol stelt dat ontwikkelaars met deze technologie 100 gecomprimeerde token-accounts kunnen opslaan voor slechts 0,0004 sol, in tegenstelling tot de gebruikelijke kosten van ongeveer 0,2 sol. Deze kostenreductie maakt grootschalige toepassingen zoals airdrops financieel veel haalbaarder.

Helius Labs-oprichter Mert Mumtaz gaf als voorbeeld dat een airdrop naar 1 miljoen gebruikers die voorheen meer dan $260.000 zou kosten, nu slechts $50 kost dankzij ZK Compression.

mert zk compression solana
Bron: X.

Reacties en kritiek uit de Ethereum-community

De introductie van deze nieuwe technologie is niet onopgemerkt gebleven binnen de Ethereum (ETH) community. Alex Gluchowski, oprichter van ZKsync, merkte op dat de monolithische these van Solana plotseling verdwenen lijkt.

Verder bekritiseerde Ethereum-investeerder Ryan Berckmans de presentatie van de technologie, omdat deze niet werd gekarakteriseerd als een Layer 2-netwerk, wat hij bestempelde als “onethische onzin”.

Reactie vanuit Solana op de kritiek

Anatoly Yakovenko, medeoprichter van Solana, reageerde op de kritiek door te stellen dat ZK Compression wel degelijk gezien kan worden als een Layer 2-oplossing, maar dan zonder de gebruikelijke nadelen.

Volgens Yakovenko is er geen behoefte aan een beveiligingsraad met meerdere handtekeningen, hoeven gebruikers hun chain-ID niet te wijzigen, en is er geen noodzaak voor een governance-token of een externe sequencer. Dit maakt het een bijzonder gebruiksvriendelijke oplossing binnen de wereld van blockchain-technologieën.

Koop je Solana voor de beste prijs

Je betaalt


Crypto icon

EUR
Euro


Je ontvangt


Crypto icon

Bitcoin

Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:

The post Nieuwe technologie op Solana maakt miljoenen airdrops goedkoper met ZK compressie appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!