Bitcoin (BTC) heeft maandag een aanzienlijke daling ondergaan nadat de trustee van de inmiddels niet meer actieve cryptocurrency beurs Mt. Gox aankondigde in juli te beginnen met het terugbetalen van meer dan 140.000 BTC aan cliënten wiens activa in 2014 werden gestolen.

Op het moment van schrijven werd Bitcoin verhandeld rond $60.300, een daling van meer dan 5% in de laatste 24 uur, het zwakste niveau sinds begin mei. Ook Ethereum (ETH) en de meeste andere altcoins zagen grote verliezen.

Impact op de markt

De aankondiging heeft zorgen gewekt over de impact van meer dan 140.000 Bitcoin die binnen een maand op de markt komen. Dit aantal is bijna gelijk aan de onmiddellijke liquidatie van Fidelity’s spot Bitcoin ETF, dat momenteel 167.375 bitcoin bevat. “We denken dat er minder munten zullen worden uitgedeeld dan mensen denken en dat dit minder verkoopdruk op Bitcoin zal veroorzaken dan de markt verwacht,” zei Alex Thorn, hoofd van onderzoek bij Galaxy.

bitcoin koers in de afgelopen 24 uur
Bitcoin koers in de afgelopen 24 uur. Bron: Coinmarketcap.

Thorn suggereert dat 75% van de schuldeisers de ‘vroegtijdige’ uitbetaling in juli zal accepteren, wat neerkomt op een distributie van ongeveer 95.000 munten. Van die hoeveelheid gelooft hij dat 65.000 munten naar individuele crediteuren zullen gaan, maar hij denkt dat zij meer “diamond-handed” zullen zijn dan vaak wordt verwacht. Onder de redenen, zo zegt hij, is dat ze al jaren weerstand hebben geboden tegen “overtuigende en agressieve aanbiedingen van claimsfondsen”, om nog maar te zwijgen van de kapitaalwinstbelasting die betrokken is bij de waardestijging van bitcoin, die sinds het faillissement met een factor 140 is gestegen.

Meningen van analisten

Analisten zijn verdeeld over de mogelijke gevolgen van de uitbetalingen. Ryan Lee van Bitget Research beschrijft de aankondiging als een typisch geval van ‘sell the news’. Hij voorspelt dat de toename van het aanbod op de markt waarschijnlijk zal leiden tot verkoop door de begunstigden om te profiteren van de aanzienlijke winsten van de afgelopen tien jaar.

Volgens Neil Roarty van Stocklytics wijst de situatie op een fundamentele verschuiving in zowel de markt als de stemming, met indicaties dat Bitcoin niet langer lijkt te volgen met de Nasdaq, die onlangs naar recordhoogtes steeg. Roarty benadrukt ook geruchten dat crypto whales, inclusief enkele van de grootste miners en zelfs de Duitse overheid, hun bezittingen aan het afstoten zijn. Dit kan erop wijzen dat de negatieve sentimenten de overhand kunnen krijgen, met de $50.000-grens als een mogelijke korte termijn doelstelling voor de bears.

Koop je Bitcoin voor de beste prijs

Je betaalt


Crypto icon

EUR
Euro


Je ontvangt


Crypto icon

Bitcoin

Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:

The post Bitcoin koers duikt kort onder $60.000 na aankondiging Mt. Gox uitbetalingen appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!