Mt. Gox, ooit een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld, staat op het punt om eindelijk te beginnen met het terugbetalen van schuldeisers. Dit komt nadat de beurs in 2014 instortte na een massale hack waarbij ongeveer 850.000 Bitcoins (BTC) werden gestolen.

Nu, na meer dan tien jaar, heeft Mt. Gox aangekondigd dat ze vanaf juli 2024 zullen beginnen met het terugbetalen van schuldeisers in zowel Bitcoin als Bitcoin Cash (BCH).

Analyse van Alex Thorn

Alex Thorn, een bekende analist in de crypto-industrie, plaatste een reeks tweets waarin hij zijn inzichten deelt over de aankomende terugbetalingen van Mt. Gox.

Volgens Thorn zal de distributie van Bitcoin en Bitcoin Cash minder verkoopdruk veroorzaken dan de markt momenteel verwacht.

alex thorn mt gox terugbetalingen
Bron: Alex Thron op X.

Minder coins dan verwacht

Thorn legt uit dat, hoewel er vaak wordt gesproken over 141.868 BTC die terugbetaald moeten worden, het werkelijke aantal munten dat aan individuele schuldeisers wordt uitbetaald, aanzienlijk lager zal zijn. Dit komt omdat veel schuldeisers hebben gekozen voor een “vroege” uitbetaling, wat betekent dat ze een korting van ongeveer 10% accepteerden.

Hierdoor blijft er ongeveer 95.000 BTC over voor vroege betalingen, waarvan weer een deel wordt afgetrokken voor claimsfondsen en de Bitcoin-bankroetprocedure. Dit laat ongeveer 65.000 BTC/BCH over voor individuele schuldeisers.

Langetermijnhouders en belastingoverwegingen

Thorn benadrukt dat de meeste schuldeisers langetermijnhouders zijn en technologie-enthousiastelingen die hun Bitcoin terug willen in plaats van een uitbetaling in USD. Deze schuldeisers hebben jarenlang aanbiedingen van claimsfondsen weerstaan, wat suggereert dat ze eerder geneigd zijn hun munten te behouden dan te verkopen.

Daarnaast zouden de aanzienlijke kapitaalwinstbelastingen bij verkoop een extra barrière vormen tegen snelle liquidatie.

Verwachte marktimpact

Hoewel Thorn gelooft dat de verkoopdruk minder zal zijn dan verwacht, merkt hij op dat zelfs als slechts 10% van de 65.000 BTC wordt verkocht, dit nog steeds neerkomt op 6.500 BTC die op de markt komen.

Aangezien deze munten waarschijnlijk direct in handelsaccounts bij crypto exchanges Kraken en Bitstamp worden gestort, kan dit leiden tot marktverkopen.

Liquiditeitsproblemen voor Bitcoin Cash

Volgens Thorn zal Bitcoin Cash slechter presteren dan Bitcoin na de distributies van Mt. Gox. Dit komt doordat geen enkele schuldeiser oorspronkelijk BCH kocht; het werd namelijk verkregen door BTC-sleutels te gebruiken om de fork op te eisen. Bovendien is de liquiditeit van BCH aanzienlijk lager, met slechts $400.000 aan liquiditeit binnen 1% van de marktprijs.

Dit probleem wordt verder verergerd op exchanges zoals Kraken en Bitstamp, waar individuele schuldeisers hun munten zullen ontvangen. Hierdoor zal de verkoop van BCH door schuldeisers waarschijnlijk een grotere impact hebben op de marktprijs dan bij BTC.

Conclusie

Thorn concludeert dat het aantal munten dat wordt gedistribueerd waarschijnlijk lager is dan de markt verwacht en dat Bitcoin Cash relatief slechter zal presteren dan Bitcoin vanwege de lage liquiditeit en de grotere kans dat het door schuldeisers wordt verkocht.

Koop je Bitcoin voor de beste prijs

Je betaalt


Crypto icon

EUR
Euro


Je ontvangt


Crypto icon

Bitcoin

Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:

The post Mt. Gox terugbetalingen zullen minder verkoopdruk veroorzaken dan verwacht, volgens Alex Thorn appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!