In de afgelopen week hebben zowel Bitcoin (BTC) als Ethereum (ETH) hun transactiekosten zien dalen tot historisch lage niveaus, een teken van verminderde activiteit en efficiëntere netwerkoperaties te midden van een tumultueuze periode voor de cryptomarkt in 2024.

Daling in Bitcoin en Ether transactiekosten

Op 23 juni bereikte de gemiddelde transactiekost voor Bitcoin een dieptepunt van $1,93 dollar per transactie, het laagste sinds oktober 2023. Dit fenomeen wordt vaak geassocieerd met een afname in netwerkactiviteit en minder concurrentie om ruimte binnen de blockchain.

De transactiekosten op het Bitcoin-netwerk stijgen normaal tijdens periodes van hoge marktvolatiliteit, vooral wanneer de prijzen stijgen door toegenomen speculatie. Toch bleven deze kosten verrassend laag tijdens de bull run van 2021, toen de Bitcoin-prijs piekte op $69.000.

Wat zijn gas fees?

Gas fees zijn de kosten die betaald worden voor het uitvoeren van transacties op het Ethereum-netwerk. Gemeten in gwei, een fractie van Ether, zijn deze kosten essentieel voor het belonen van miners die transacties verwerken en het netwerk beveiligen.

ethereum gas prijzen dune
Bron: Dune.

Historisch lage gas fees op Ethereum

Tegelijkertijd heeft Ether ook zijn transactiekosten zien dalen, met gasprijzen die recentelijk tot slechts 1 gwei zijn gezakt. Volgens data van Dune was de prijs op het Ethereum-mainnet afgelopen vrijdag zelfs onder de drie gwei gedaald, de laagste stand sinds begin 2020. Brian Smocovich, oprichter van Pistachio.fi, benadrukt dat ondanks de hoge netwerkactiviteit, de kosten voor transacties aanzienlijk zijn verlaagd door een efficiënter fee-systeem en de toegenomen activiteit op de laag-2 netwerken.

“Het dagelijkse volume op Ethereum is even hoog, zo niet hoger, dan zes maanden geleden. De L1 fee-markt is nu efficiënter dankzij de toegenomen activiteit op L2 en EIP-4844,” verklaart Smocovich.

Crypto markt onder druk

Deze lage transactiekosten op de top twee crypto netwerken vallen samen met een periode waarin de cryptomarkt een van haar zwaarste weken in 2024 doormaakt. Bitcoin en enkele altcoins hebben onlangs nieuwe hoogtepunten bereikt, maar in de afgelopen periode hebben de beren de overhand genomen, met aanzienlijke liquidaties op de gehefboomde markten en zware verliezen voor spot houders.

Koop je Bitcoin voor de beste prijs

Je betaalt


Crypto icon

EUR
Euro


Je ontvangt


Crypto icon

Bitcoin

Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:

The post Bitcoin en Ethereum zien laagste transactiekosten sinds zeven maanden appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!