De Amerikaanse overheid heeft de beloning voor informatie die leidt tot de arrestatie van Ruja Ignatova, oprichter van OneCoin en ook bekend als de “Cryptoqueen”, verhoogd tot $5 miljoen dollar. Ignatova, die sinds 2017 van de radar is verdwenen, was voorheen al toegevoegd aan de top tien van meest gezochte personen door de FBI in juni 2022, waarbij de beloning aanvankelijk was vastgesteld op $100.000 dollar.

Volgens de FBI kan Ignatova plastische chirurgie hebben ondergaan om haar uiterlijk te veranderen en zou ze mogelijk reizen met beveiligers.

De opkomst en ondergang van OneCoin

Ignatova richtte OneCoin op samen met Karl Sebastian Greenwood in 2014. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft OneCoin beschreven als “een van de grootste wereldwijde fraudezaken in de geschiedenis”, waarbij meer dan $4 miljard dollar van investeerders werd verduisterd.

Greenwood werd in 2018 in Thailand gearresteerd en uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij het afgelopen jaar veroordeeld werd tot 20 jaar gevangenis en een boete van $300 miljoen dollar moest betalen.

ruja ignatova fbi beloning
Bron: FBI.

Vergelijkingen met Bitcoin en juridische gevolgen

OneCoin werd gepromoot als een cryptocurrency via een wereldwijd netwerk voor multi-level marketing, waarbij Greenwood en Ignatova investeerders wilden laten geloven dat OneCoin vergelijkbaar was met Bitcoin (BTC). Ignatova werd in 2017 aangeklaagd voor samenzwering tot het plegen van draadfraude, draadfraude zelf en samenzwering tot het plegen van witwassen van geld.

Slechts twee weken na deze aanklachten vluchtte Ignatova naar Griekenland om arrestatie te ontlopen.

Internationale inspanningen tegen georganiseerde misdaad

De verhoogde beloning van $5 miljoen dollar is goedgekeurd door het programma voor Transnationale Georganiseerde Misdaad Beloningen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, opgericht in 2013.

Dit programma helpt bij de bestrijding van internationale misdaad en staat de minister van Buitenlandse Zaken toe beloningen tot $25 miljoen dollar uit te loven.

The post VS verhoogt beloning naar $5 miljoen voor tips over ‘Cryptoqueen’ Ruja Ignatova appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!