De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd dat het blockchain-technologie en multiparty computation (MPC) onderzoekt.

Dit maakt onderdeel uit van de inspanningen om de beveiliging van banksystemen te verbeteren. De eerste experimenten zijn al uitgevoerd, en blijken succesvol.

Blockchain & MPC verhogen beveiliging voor bankensystemen

MPC-technologie decentraliseert privésleutelbeheer door sleutels (keys) op te splitsen en onder meerdere partijen te verdelen. Verder biedt de technologie aanvullende beveiligingsvoordelen door het elimineren van zogeheten single points of failure (SPOF). Dit zorgt ervoor dat wanneer een deel van een systeem faalt, niet het gehele systeem in elkaar stort.

De ECB was druk bezig met een experiment op het gebied van blockchain-technologie, gericht op de digitale euro, een zogeheten central bank digital currency (CBDC). Dat liet Niel Smart, Chief Academic Officer van cryptografiebedrijf Zama, onlangs weten.

“We hebben een experiment gedaan met de Europese Centrale Bank over liquiditeitsmatching… En een aantal toepassingen op CBDC’s zijn eigenlijk geweest om de centrale bank uit de vergelijking te halen en te vervangen door een blockchain.”

De toepassing van MPC in blockchain heeft meerdere voordelen. Ten eerste verhoogt het de beveiliging door sleutelbeheer te decentraliseren, wat betekent dat het binnenvallen van één partij niet genoeg is om toegang te krijgen tot de assets zoals bitcoin (BTC).

Ten tweede biedt het flexibiliteit door aanpasbare veiligheidsprotocollen, zoals het instellen van een drempel voor het aantal benodigde goedkeuringen voor transacties. Dit maakt het systeem robuuster tegen cyberdreigingen en biedt tegelijkertijd operationele flexibiliteit.

Experiment succesvol, al kent de technologie enige uitdagingen

Echter zijn er ook uitdagingen, aldus Smart. De grootste daarvan is misschien wel het matchen van de liquiditeit, wanneer er meerdere partijen zijn die tegelijk transacties uitvoeren.

“Dan is het probleem als je meerdere entiteiten op de blockchain hebt en het is allemaal versleuteld spul, hoe doe je dan liquiditeitsmatching? Dat is echt een groot probleem.”

Het experiment, dat eerder werd benoemd, bleek succesvol. Helaas is het ondersteunen van de gehele Europese economie nog een grote stap. Daarover zei Zama’s Smart:

“We hebben een experiment gedaan met de Europese Centrale Bank waarbij we in wezen de Finse economie door een MPC-engine lieten lopen, en we konden het bijhouden. We konden Finland bijhouden, wat goed is, maar nog niet op Europese schaal.”

Het bericht Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!