Bitcoin (BTC) heeft het zwaar te verduren. Sinds zijn all-time high (ATH) dat het in maart bereikte, van bijna $74.000, is de digitale munt aanzienlijk gedaald in waarde. 

Groot aantal beleggers draaien verlies op bitcoin

Op 5 juli bereikte BTC een lokale bodem van rond de $54.500. Daarmee is de munt met bijna 27% gedaald in een aantal maanden tijd. Volgens gegevens van TradingView is dit de grootste correctie in 2 jaar tijd.

Met de daling staat ongeveer 83% van de door short-term holders (STH’s) gehouden munten onder de kostprijs. STH’s zijn beleggers die bitcoin minder dan 155 dagen in bezit hebben. Dit komt erop neer dat ongeveer 2,9 miljoen aan BTC, met een marktwaarde van ongeveer $166,75 miljard, zich in een verliezende positie bevindt.

Ommekeer is mogelijk

Ondanks de daling is de correctie minder diep dan voorgaande cycli, wat wijst op een sterke marktstructuur en verminderde volatiliteit naarmate bitcoin volwassener wordt als activaklasse.

Volgens de bekende analist Daan Crypto Trades is er een goede kans dat de bitcoin bulls de trend weer kunnen overnemen. Daarbij is het wel belangrijk dat het 200-daagse exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) boven de $59.000 uitkomt.

Dit niveau wordt gezien als cruciaal voor het herstel, en het doorbreken ervan zou kunnen aangeven dat de markt weer in een opwaartse trend terechtkomt. Bovendien tonen liquidatie gegevens aan dat er veel shortposities zijn opgebouwd rond de 200-daagse EMA bij $58.500, wat het belang van dit niveau benadrukt.

Dieptepunt Fear & Greed index

De zware correctie loopt samen met een andere opvallende ontwikkeling. Zo bereikte de Crypto Fear & Greed Index, een bekende maatstaf voor het marktsentiment, op 9 juli zijn laagste punt sinds januari 2023, met een waarde van 27. 

De Fear & Greed indicator wordt gebruikt om de emoties van investeerders in de crypto markt te meten en varieert van extreme angst tot extreme hebzucht. Historisch gezien wijzen lage waarden vaak op koopkansen, zoals we zagen na de crash van crypto exchange FTX in 2022, toen de index een dieptepunt van 26 bereikte en bitcoin een koers van rond $16.500 noteerde.

Het bericht Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!