Eerder dit jaar is de piraten website “Movie2k” schuldig bevonden aan witwassen en andere illegale activiteiten. Daarbij heeft de politie van Saksen bijna 50.000 BTC in beslag genomen. Onderstaande grafiek is van 8 juli.

Zoals je kunt zien is de Duitse overheid deze in beslag genomen bitcoins in een razendsnel tempo aan het verkopen. Inmiddels, nog geen 5 dagen later, is de balans gedaald tot < 4K BTC.

Er zijn een aantal dingen die opvallen bij deze verkopen:

1: Ze verkopen direct op de spotmarkt in plaats van over-the-counter (OTC).
2: De timing van de verkopen.
3: Het überhaupt verkopen.

Een korte toelichting

1: OTC-handel, of “over-the-counter” handel, is een manier van handelen waarbij transacties direct tussen twee partijen worden uitgevoerd, zonder een openbaar orderboek, waar reeds orders klaarliggen. Dit type handel wordt vaak gebruikt voor grote transacties in assets zoals aandelen, obligaties en ook bij Bitcoin.

OTC-markten zijn ideaal voor grote orders omdat ze geen directe impact hebben op de marktprijs. Bij een exchange kan een zeer grote order de prijs significant beïnvloeden door het beschikbare aanbod of de vraag drastisch te wijzigen. Dit wordt ook wel SLIPPAGE genoemd. 

Slippage treedt op wanneer er een verschil is tussen de verwachte prijs van een order en de prijs waartegen de order daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Dit gebeurt meestal in markten met hoge volatiliteit of wanneer een grote order de marktprijzen beïnvloedt door het beschikbare aanbod in het orderboek te overtreffen.

In OTC-handel wordt slippage voorkomen door vooraf bepaalde prijzen:
De koper en verkoper komen vooraf een specifieke prijs overeen voordat de transactie wordt uitgevoerd. Dit elimineert de onzekerheid over de uitvoeringsprijs die je bij beurshandel ziet. 

Conclusie: Door op de spotmarkt te dumpen lopen ze miljoenen euro’s aan winst mis in vergelijking met OTC verkoop.

2: Op 4 juli werden er ook bitcoins verkocht. Dit is een Amerikaanse feestdag, waarbij de Amerikaanse markt dicht zit. Oftewel: Een stuk minder liquiditeit om de coins te kopen, wat tot een snelle daling van de prijs leidt als je massaal begint te dumpen.

Je zou bijna denken dat ze de intentie hebben om de prijs te drukken.

3: De Duitse overheid verkoopt bitcoin om euro’s te kopen – een valuta die ze zelf kunnen drukken.Je verkoopt iets dat ABSOLUUT schaars is, voor iets wat niet schaars is.

Kritiek lid van de Duitse Bondsdag

Een Lid van de Duitse Bondsdag, Joana Cotar, uitte zware kritiek op de beslissing van de regering om de bitcoin in haar bezit “snel” te verkopen en dringt erop aan een uitgebreide bitcoinstrategie te ontwikkelen.

Cotar maakt een aantal goede punten:

  • Bitcoin biedt een kans om de staatsactiva te diversifiëren, waardoor het risico van traditionele investeringen wordt verminderd. 
  • Vanwege de schaarste en deflatoire aard, kan bitcoin dienen als een hedge tegen inflatie en waardevermindering van de euro. 

Verder zei ze:

“Een duidelijk juridisch kader voor bitcoin is in Duitsland’s eigenbelang en economische soevereiniteit, en daarmee draagt het bij aan de technologische en financiële ontwikkeling van het land”

“In plaats van te verkopen, raad ik aan een uitgebreide bitcoinstrategie te ontwikkelen,” “Dit zou het behouden van bitcoin in de staatskas, het uitgeven van bitcoinobligaties en het creëren van een gunstig regelgevend klimaat kunnen omvatten.”

Helaas allemaal aan dovemansoren gericht. De toekomst zal uitwijzen of de Duitse overheid hier geen gigantische blunder heeft gemaakt. Ik denk in ieder geval van wel. 

Meerdere keren per week Bitcoin inzichten / nieuws in de mail ontvangen?
MELD JE NU AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF👇 👇


Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis online nieuwsbrief door hier te klikken. Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.

The post Weekendcolumn: Waar is de Duitse overheid mee bezig? appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!