De Europese Commissie (EC) heeft documenten vrijgegeven die aantonen dat Elon Musk’s social media platform X.com mogelijk in strijd is met de Digital Services Act (DSA).

Dit heeft geleid tot aanzienlijke controverse en een openlijke confrontatie tussen de EC en Elon Musk.

Beschuldigingen van non-conformiteit en censuurvoorstellen

Volgens de voorlopige bevindingen van de EC voldoet X.com niet aan de DSA op cruciale gebieden van transparantie. De commissie beweert dat X.com misleidende patronen gebruikt, ook wel ‘dark patterns’ genoemd, en dat het bedrijf niet transparant is over zijn advertentiepraktijken en toegang tot gegevens voor onderzoekers. Bovendien zouden de zogenaamde ‘blauwe vinkjes’ en geverifieerde accounts gebruikers misleiden, aangezien iedereen deze kan verkrijgen, wat vaak wordt misbruikt door kwaadwillende actoren.

elon musk blauwe vinkjes
Bron: X.

Elon Musk heeft op sociale media gereageerd door te beweren dat de EC X.com een “illegaal geheim aanbod” heeft gedaan om spraak te censureren om boetes te vermijden. Musk stelt dat andere platforms dit aanbod hebben geaccepteerd, maar dat X.com dat niet heeft gedaan en zich voorbereidt op een “zeer openbare strijd in de rechtbank”.

Potentiële boetes en recht van verdediging

De EC heeft aangegeven dat X.com nu zijn verdedigingsrecht kan uitoefenen door schriftelijk te reageren. Daarna zal de commissie verder overleggen met het Europese Bord voor Digitale Diensten. Er is nog geen definitieve beslissing genomen, maar de voorlopige bevindingen suggereren dat er ernstige nalevingsfouten zijn die kunnen resulteren in aanzienlijke boetes van tot wel 6% van de wereldwijde jaaromzet van het platform.

Daarnaast zou het platform mogelijk een periode van verhoogd toezicht en periodieke boetebetalingen moeten ondergaan om verder te mogen opereren binnen de EU.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Elon Musk’s X onder vuur: EU overweegt €200 miljoen boete appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!