Sinds 2021 is het in China streng verboden om te handelen in cryptocurrencies. Financiële instellingen mogen geen diensten aanbieden die gerelateerd zijn aan cryptocurrencies. Ook voor crypto exchanges is het verboden om binnen China te opereren.

Geruchten over BTC verbod

Volgens de CEO van Galaxy Digital, Mike Novogratz, zijn er echter geruchten dat China waarschijnlijk tegen eind 2024 het verbod op bitcoin (BTC) zal opheffen. Hij benadrukte dat, als dit waar is, het een grote gebeurtenis zou zijn.

Er zijn optimistische geluiden te horen. Zo heeft een professor van de Hong Kong University of Science and Technology, Wang Yang, de logica van China’s verbod op crypto mining bekritiseerd en het als “zeer onverstandig” bestempeld.

Als het land de handel in digitale munten weer toestaat, zou dit een grote verandering betekenen ten opzichte van de eerdere aanpak. China heeft namelijk herhaaldelijk pogingen ondernomen om bepaalde activiteiten met betrekking tot BTC en andere cryptocurrencies te verbieden. Opvallend genoeg blijft China, ondanks deze maatregelen, een wereldleider op het gebied van bitcoin mining.

Verschillende industrie figuren geloven niet dat China zijn burgers ooit vrij zal laten handelen in BTC met lokale valuta. Yifan He, CEO van Red Date Technology, en Mikko Ohtamaa, mede-oprichter van Trading Strategy, wijzen erop dat het toelaten van de digitale munt in strijd zou zijn met de politieke agenda van de Chinese overheid. Een belangrijk motief achter deze verboden is de bezorgdheid over kapitaalvlucht en de potentiële destabilisatie van het financiële systeem. Cryptocurrencies maken het namelijk gemakkelijker voor geld om het land te verlaten, wat de controle van de overheid over de kapitaalstromen kan ondermijnen.

Chinezen omzeilen crypto-verbod

Veel Chinese burgers vinden nog steeds manieren om te investeren in crypto, wat de overheid zorgen baart. Onlangs heeft het staatsmedia bedrijf Jingji Ribao (Economic Daily) handelaren echter gewaarschuwd voor de risico’s van crypto investeringen.

Hoewel een Chinese rechter in 2023 oordeelde dat bezit van cryptocurrencies legaal is, blijft handel en mining verboden. Hierdoor zoeken investeerders omwegen via onder andere Hongkong.

Ondanks de beperkingen, ondersteunt China wel de onderliggende blockchain technologie, zoals blijkt uit hun recente Web3.0 strategie. Toch blijft de overheid waarschuwen dat investeren in bitcoin risicovol is.

Het bericht Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!