Craig Wright, de Australische computerwetenschapper die sinds 2016 beweerde de anonieme uitvinder van Bitcoin (BTC), Satoshi Nakamoto, te zijn, heeft uiteindelijk op zijn website erkend dat hij niet de bedenker van Bitcoin is.

Deze verklaring volgde op een rechterlijk bevel van de Hoge Raad van Justitie in het Verenigd Koninkrijk. Wright plaatste op 16 juli een juridische disclaimer op zijn homepage waarin hij expliciet stelde dat hij niet Nakamoto is en verwees bezoekers naar een samenvatting van de bevindingen van de Crypto Open Patent Alliance (COPA).

Juridische ontwikkelingen en de rol van COPA

COPA, een consortium van ontwikkelaars, beurzen en projecten die innovatie willen stimuleren en een open-source omgeving in de crypto-industrie willen bevorderen, had meer dan 50 bewijsstukken aangedragen die Wright’s claims weerlegden. De belangrijkste punten uit Wright’s disclaimer waren de erkenning dat hij niet de auteur is van het Bitcoin-whitepaper en dat hij geen auteursrecht heeft op de technologie die in het whitepaper is beschreven.

craig wright niet satoshi nakamoto website
Bron: Craig Wright homepage.

In 2023 had Wright verschillende Bitcoin-ontwikkelaars aangeklaagd, omdat zij zijn auteursrechten op sommige onderliggende technologieën voor het gedistribueerde grootboek systeem en rechten op de Bitcoin-database zouden hebben geschonden.

Uitspraak en gevolgen

Rechter James Mellor van het Hooggerechtshof concludeerde dat de fouten die Wright maakte in zijn vervalsingen en verdraaide metadata aantoonden dat de werkelijke bedenker van een technisch complex systeem als Bitcoin, deze zorgeloze fouten niet zou maken. De uitspraak was duidelijk: Wright was niet Satoshi Nakamoto.

Tijdens het proces riep COPA forensische experts en onchain analisten op die getuigden dat Wright een reeks uitgebreide vervalsingen had geproduceerd.

Financiële en juridische nasleep

Recentelijk werden Wright’s activa bevroren door het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk om podcaster Peter McCormack te helpen $2 miljoen aan juridische kosten terug te vorderen, die hij had uitgegeven ter verdediging tegen een lasterzaak die Wright in 2019 tegen hem had aangespannen.

Bovendien zijn de juridische problemen voor Wright mogelijk nog niet voorbij. Na de uitspraak heeft rechter Mellor de Crown Prosecution Service aanbevolen om Wright te onderzoeken voor meineed.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

Koop je Bitcoin voor de beste prijs

Je betaalt


Crypto icon

EUR
Euro


Je ontvangt


Crypto icon

Bitcoin

Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:

The post Craig Wright bevestigt op zijn website dat hij niet Satoshi Nakamoto is appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!