De lancering van de ethereum Spot Exchange Traded Funds (ETF’s) is bijna werkelijkheid.  Nog een paar dagen en dan is het zover dat vermogensbeheerders BlackRock, Franklin Templeton en VanEck hun ETF’s mogen lanceren. 

Volgens Matt Hougan, verantwoordelijk voor het beleggings- en strategieënbeleid binnen Bitwise, zijn er drie redenen waarom de prijs van ethereum (ETH) meer impact zal hebben door de ethereum ETF’s dan de prijs van bitcoin (BTC) met de bitcoin ETF’s.

Onrust in de eerste weken van lancering

Volgens Hougan zullen ethereum ETF’s een moeilijke start hebben. ‘De eerste paar weken kunnen onrustig zijn, omdat er geld kan wegstromen uit de $11 miljard Grayscale Ethereum Trust (ETHE) nadat deze is omgezet in een Exchange-Traded Product (ETP).

Dit betekent dat investeerders hun geld uit dit specifieke fonds kunnen halen, wat leidt tot volatiliteit. De reden hiervoor is dat het fonds van structuur veranderd is. Desondanks verwacht Hougan aan het einde van het jaar nieuwe all-time highs van ethereum.

Drie redenen voor grote impact op prijs

De eerste reden die Hougan geeft gaat over de inflatie van ethereum die effectief nul is. Dit betekent dat de hoeveelheid nieuwe ethereum die dagelijks wordt gemined relatief klein is in vergelijking met het brede gebruik van Ethereum platforms en toepassingen. Doordat de groei van het totale aanbod laag blijft, kan het helpen om de waarde van ethereum stabiel te houden.

De tweede reden is het vergelijk met bitcoin-miners die gedwongen worden om bitcoin te verkopen om hun activiteiten te kunnen uitvoeren. Miners hebben grote energiekosten door de computerchips die veel energie vereisen. Daarentegen hebben degenen die ethereum inzetten geen grote directe kosten.

De laatste reden is dat ongeveer een derde van alle ethereum is gestaked en voor een bepaalde tijd vaststaat. Het zou gaan om 28 procent van de totale hoeveelheid ethereum. Hougan geeft aan dat het betekent dat deze effectief op de markt zijn, dus een snelle verkoop valt niet te verwachten.

Prijsvoorspelling Hougan $5.000

Daarnaast heeft Hougan ook een prijsvoorspelling gedaan over de toekomstige prijs van ethereum. Hij voorspelt tegen het einde van 2024 een prijs boven de $5.000. Dat zou een stijging, ten opzichte van de huidige prijs, van 47 procent zijn. 

Een enorme stijging dus, maar volgens Hougan kan de instroom de marktverwachtingen overtreffen. ‘Als de stromen sterker zijn dan veel marktcommentatoren verwachten, zou de prijs nog veel hoger kunnen zijn’. Terwijl Hougan optimistisch is, verwachten futureshandelaren een daling. Een stijging van 10 procent zou $1,31 miljard aan short liquidaties wegnemen. Een daling van 10 procent zou $544,39 miljoen aan longposities wegnemen.

Het bericht Ethereum ETF’s grotere impact op de prijs dan bitcoin ETF’s verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!