Zowel de aandelenmarkt als de cryptomarkt zijn de afgelopen uren getroffen door een golf aan dalingen. De Verenigde Staten kende een slechte dag, waarbij de Nasdaq maar liefst 3,6 procent in het rood stond.

Bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) hebben dit ook gemerkt, met stevige procenten in de min. Dit heeft geresulteerd in honderden miljoenen die verloren zijn gegaan onder investeerders.

Bitcoin en ethereum dalen fors, beleggers verliezen fortuin

Bitcoin is met 5 procent gedaald en daarmee onder de prijs van $65.000 gedoken. De op één na grootste crypto, ethereum, is nog zwaarder getroffen. Ongeveer 10 procent werd in twee dagen tijd van de koers afgesnoept. Voor bitcoin alleen al leidde dit tot een golf van liquidaties ter waarde van $250 miljoen.

Dit betekent dat veel beleggers hun posities gedwongen moesten sluiten, wat vaak gebeurt wanneer de waarde van de onderliggende activa plotseling daalt. Liquidaties treden meestal op in de context van margerekeningen, waarbij beleggers geld lenen om extra activa te kopen. Vervolgens worden zij gedwongen om hun posities te sluiten als de waarde van die activa onder een bepaalde drempel zakt​.

In het geval van bitcoin en ethereum heeft dit gezorgd voor een golf aan liquidaties ter waarde van ruim $300 miljoen. Dat blijkt uit gegevens van CoinGlass. Het grootste deel daarvan was van mensen die in hebben gezet op een stijging van de bitcoin-prijs. Slechts $32 miljoen werd zag zijn handelspositie in rook op gaan door te gokken op een koersdaling. Daarvan kwam $17,5 miljoen van ethereum en $14,8 miljoen voor bitcoin.

De grote twee cryptocurrencies daalden zo met honderden duizenden dollars in enkele uren. Ethereum verhandelde gisteren nog tegen een prijs van $3.470. Op het moment van schrijven is dat nog maar $3.170. De prijs is gelukkig wel iets terug omhoog geklommen van het diepste dal rond $3.125. Dat zorgde voor een totale daling van 8,5 procent.

Voor bitcoin is dit iets minder heftig. In totaal daalde het 5 procent vanaf circa $67.000 naar $63.750. Momenteel is ook de bitcoin-koers iets teruggekrabbeld. Op $64.000 staat de huidige prijs per BTC, wat nog altijd onder het belangrijke weerstandniveau van $65.000 ligt.

Analisten positief voor toekomst van crypto

De Amerikaanse aandelenmarkten deden het zoals gezegd ook dramatisch. De Nasdaq stond 3,65 procent in de min binnen één dag. Dat maakt het de slechtste dag voor de effectenbeurs sinds oktober 2022.

Analisten van het cryptohandelsbedrijf QCP Capital zijn ondanks de wereldwijde verliezen optimistisch. Zij verwachten dat de opwaartse trend in de cryptomarkt aan zal houden:

“We handhaven een positief vooruitzicht voor ethereum. Het bereiken van een all-time high door bitcoin, twee maanden na de lancering van de ETF, biedt een overtuigend precedent.”

Het in Singapore gevestigde bedrijf gaat uit van een prijsstijging voor ethereum. Dit heeft alles te maken met de Exchange-Traded Fund (ETF) voor de crypto:

“Vooruitlopend op aanhoudende institutionele interesse, kan het prijstraject van ETH geleidelijk convergeren met zijn vorige all time high.”

Het bericht Bitcoin en ethereum crashes zorgen voor verlies van honderden miljoenen verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!