In 2024 is de activiteit op blockchainnetwerken, zoals Ethereum (ETH), aanzienlijk toegenomen, met een flinke groei in het aantal gebruikers en andere aspecten.

Uit een onderzoek blijkt dat de stijging van de on-chain activiteit op Ethereum en layer-2-netwerken (L2’s) in de eerste helft van 2024 voornamelijk te danken is aan verhoogde activiteit op prominente L2’s.

Wat zijn L2’s?

L2’s, of layer-2 blockchains, zijn gebouwd bovenop Ethereum en zijn ontworpen om transacties sneller te verwerken en de kosten voor het Ethereum-netwerk (layer 1) laag te houden. Deze oplossingen maken goedkope transacties mogelijk die na validatie op parallelle blockchains worden verwerkt en vervolgens naar de hoofdblockchain worden overgedragen voor permanente registratie.

Volgens het Ethereum-analyseplatform Growthepie behoren Linea, Base en Arbitrum momenteel tot de top drie L2’s, met samen 1,8 miljoen dagelijks actieve adressen.

layer 2 ethereum

In mei 2024 verklaarde Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, dat Ethereum L2’s zijn uitgegroeid tot “het ultieme speelveld voor actie” voor institutionele investeerders en mensen die activa zoals non-fungible tokens (NFT’s) kopen.

Groei in het aantal gebruikers op L2’s overtrof die op Ethereum

De snelle ontwikkeling van nieuwe, snellere en goedkopere L2’s heeft geleid tot een significante groei van het aantal gebruikers op layer-2 blockchains, aldus Coinbase en Glassnode. In Q2 2024 is het aantal transacties op Ethereum en L2’s met 59% gestegen, waarbij de meeste groei op L2’s plaatsvond.

Layer 2 Ethereum grafiek

“De verschuiving naar onchain wordt gedreven door diverse toepassingen, variërend van lenen tot staking en handel. We verwachten dat de adoptie zal groeien naarmate bestaande toepassingen rijpen en nieuwe innovatieve toepassingen opkomen,” schreven de auteurs van de studie.

Daarnaast zijn de totale transactiekosten op ETH in Q2 2024 met 58% gedaald, ondanks de toename van het aantal transacties met 59%. Deze daling in netwerkvergoedingen volgde op de Dencun-upgrade van Ethereum in maart 2024, die de transactiekosten aanzienlijk verminderde.

Hoewel Ethereum een aanzienlijke toename in on-chain activiteit heeft gezien, waren cryptogebruikers minder actief met Bitcoin in Q2 2024. Het gemiddelde aantal dagelijks actieve Bitcoin-adressen daalde met 20%, terwijl het gemiddelde aantal dagelijks actieve entiteiten met 16% afnam, aldus het rapport.

Het bericht On-chain activiteit op Ethereum en Layer 2-netwerken groeit aanzienlijk in 2024 verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!