Bitcoin (BTC) is de laatste weken weer op stoom. Vanaf de bodem van 53.500 dollar wist de digitale munt al met ruim 10.000 dollar te stijgen. Dat was onder andere het gevolg van de steeds gunstigere macro-economische situatie in de Verenigde Staten, die in theorie de poorten opent voor meerdere renteverlagingen van de Federal Reserve in 2024.

Komende woensdag cruciaal voor bitcoin

Komende woensdag belooft in het kader daarvan een hele belangrijke dag te worden voor de bitcoin koers. Woensdag is het namelijk weer tijd voor een meeting van de Federal Open Market Committee (FOMC), de rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank.

De kans is echter heel klein dat direct de eerste renteverlaging wordt aangekondigd. Daarom zal de focus vooral liggen op de persconferentie van voorzitter Jerome Powell die op het rentebesluit volgt.

Tijdens die persconferentie gaat hij ongetwijfeld meer uit de doeken doen over het rentebeleid dat we de komende maanden van de Federal Reserve kunnen verwachten.

Verwachtingen rentebeleid Federal Reserve 2024. Bron: CME Group

Vooralsnog is de verwachting van de futuresmarkt dat we voor 2024 een drietal renteverlagingen krijgen van de Federal Reserve. Er is zelfs een kleine kans van 6,1% op een “vierde” renteverlaging of meer op een scenario waarin de Amerikaanse centrale bank de rente met 1,00% verlaagt, in plaats van 0,75%.

Dat zou echter een scenario zijn waarin de economie wellicht iets sneller dan gehoopt afkoelt, wat mogelijk ook een recessie tot gevolg zou kunnen hebben. Wat dat betreft lijkt een scenario van drie renteverlagingen “het beste” voor bitcoin.

Meer interessante economische data

De rentevergadering van de Federal Reserve is niet het enige interessante macro-economische datapunt op de agenda van volgende week. Zo krijgen we ook veel interessante data over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Dat begint op dinsdag 30 juli met het JOLTS Job Openings rapport, wat ons vertelt hoeveel vacatures er momenteel openstaan op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Vervolgens sluiten we de week op vrijdag 2 augustus af met het werkloosheidspercentage en de banengroei.

Ook dat zijn twee datapunten waar de Federal Reserve veel naar kijkt om zijn rentebeleid te bepalen. Naast de macro-data uit Amerika, krijgen we ook belangrijke inflatiecijfers voor de Eurozone, neemt de Bank of England een rentebesluit en staat er ook een rentevergadering van de Bank of Japan op het programma.

Met andere woorden: we kunnen volgende week weer een hoop macro-economisch vuurwerk verwachten en dat kan een volatiele bitcoin koers tot gevolg hebben.

Het bericht Bitcoin koers op scherp: woensdag volgt cruciaal besluit voor 2024 verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!