Péter Szilágyi, een prominente ontwikkelaar binnen het Ethereum (ETH) netwerk, heeft onlangs openlijk kritiek geuit op de richting die het netwerk inslaat met de mogelijke implementatie van PeerDAS. Szilágyi, die zijn zorgen via sociale media en een reeks tweets deelde, waarschuwt voor de negatieve gevolgen die deze nieuwe technologie zou kunnen hebben op thuis miners en de algehele decentralisatie van het netwerk.

Hij vreest dat de verhoogde eisen aan de infrastructuur van de miners, met name de noodzaak van een minimale uplink van 1 Gbit/s die kan verdubbelen door blob-propagatie, het voor veel thuis miners onmogelijk zal maken om competitief te blijven.

Technische uitdagingen en centralisatie zorgen

PeerDAS, gericht op het verbeteren van de beschikbaarheid van data en schaalbaarheid van het netwerk, zou volgens Szilágyi leiden tot aanzienlijke eisen aan de bandbreedte door een verhoging van de blob-grootte naar 32 MB. Deze aanpassing zou niet alleen thuis miners benadelen, maar ook indruisen tegen de basisprincipes van decentralisatie van Ethereum.

peter szilagyi ethereum
Bron: X.

De ontwikkelaar bekritiseert verder de onderzoeksafdeling van Ethereum voor het bevorderen van centralisatie door dergelijke stringente eisen te stellen en suggereert mogelijke belangenverstrengeling, waarbij sommige leden van het onderzoeksteam zouden profiteren door hun eigen MEV (Maximal Extractable Value) relais te runnen.

Reactie van Ethereum’s oprichter

Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, heeft gereageerd op de kritiek van Szilágyi door de nadruk te leggen op het blijvende belang van decentralisatie binnen het netwerk. Buterin benadrukt dat recente technologische ontwikkelingen zoals EIP-4444 en Verkle trees juist bedoeld zijn om de hardwarevereisten voor nodes te verlagen, wat de toegankelijkheid en decentralisatie ten goede zou moeten komen.

Hij erkent de uitdagingen rond MEV en deelt mee dat er continu aanpassingen worden gedaan om de impact ervan op het netwerk te minimaliseren.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Péter Szilágyi uit zorgen over toekomst Ethereum netwerk appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!