Wat zou er gebeuren als 1% van alle bitcoin (BTC) houders 99% van de totale voorraad bezit? Is bitcoin dan nog wel een decentrale cryptocurrency te noemen?

Steeds vaker kopen zogeheten whales grote hoeveelheden BTC op, die daardoor uit de circulatie raken. Het gevolg: minder dan 2% van alle wallets bezit het grootste gedeelte van alle bitcoins in omloop.

Grote bitcoin beleggers bezitten steeds meer BTC

In 2009 werd bitcoin door Satoshi Nakamoto aan de wereld geïntroduceerd. Satoshi beloonde zichzelf met 1,1 miljoen BTC en is daarmee vooralsnog de grootste bezitter. In de eerste vier jaar kregen miners 50 BTC per blok voor het verwerken van transacties. Inmiddels is dit nog slechts 3,125 BTC per blok.

Doordat bitcoin-mining destijds in verhouding met nu veel opleverde, was het gemakkelijk om een grote hoeveelheid BTC te accumuleren. Momenteel zijn van de 21 miljoen BTC die er ooit beschikbaar zullen zijn, 19,71 miljoen BTC in omloop.

Van die 19,71 miljoen BTC die momenteel in omloop zijn, laat deze grafiek van BitInfoCharts zien dat 1,86% van alle wallets 90% van de totale hoeveelheid BTC in bezit heeft. Grote whales kopen dus massaal bitcoin in. Deze grote whales kunnen institutionele beleggers, grote bedrijven of particuliere investeerders zijn. Door de inkoop van deze grote hoeveelheden, spreken veel cryptobezitters hun zorgen uit over de decentralisatie van BTC.

Bitcoin steeds meer gedecentraliseerd

In de oorspronkelijk uitgebrachte whitepaper (rapport met alle informatie over het project) van Satoshi Nakamoto staat dat BTC een peer-to-peer netwerk is. Dat betekent dat er geen tussenkomst is van banken, overheden, grote instituten of andere partijen.

Momenteel zijn er meer dan 46 miljoen BTC adressen die minimaal een dollar bezitten. De 104 grootste adressen alleen al houden een totaal van bijna 2,5 miljoen BTC, goed voor 15,98% van alle circulerende BTC’s. En deze grote wallets kopen alleen maar meer bij.

Om een cryptocurrency decentraal te houden is het van belang dat whales het niet voor het zeggen krijgen. Zij kunnen dan namelijk de prijs manipuleren, wat de betrouwbaarheid en decentralisatie niet ten goede komt. Op dit moment is het netwerk dus nog decentraal te noemen, maar of dat zo blijft met het recordtempo waarmee whales BTC opslokken, is nog maar de vraag.

Het bericht Bitcoin whales slokken alles op: markt bezorgd over centralisatie verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!