Een hof van beroep in Montenegro heeft de aanvraag van de Verenigde Staten voor de uitlevering van voormalig CEO van Terraform Labs, Do Kwon, afgewezen. Het hof bevestigde daarmee een besluit van het Hooggerechtshof van Podgorica, genomen eind juni.

Do Kwon zal worden uitgeleverd aan Zuid-Korea, niet aan de Verenigde Staten, volgens een verklaring die op donderdag door het hof van beroep werd vrijgegeven.

Juridische strijd en voorkeur voor Zuid-Korea

Kwon en zijn advocaten hebben herhaaldelijk hun voorkeur uitgesproken voor uitlevering aan Zuid-Korea, waar de maximale straf voor financiële misdrijven doorgaans varieert van 30 tot 40 jaar. In de VS kunnen echter opeenvolgende straffen worden opgelegd voor elk misdrijf waarvoor een verdachte wordt veroordeeld.

bloomberg montenegro do kwon
Bron: Bloomberg op X.

Kwon werd in maart 2023 in Montenegro gearresteerd terwijl hij probeerde aan boord te gaan van een vlucht naar Dubai met een vals paspoort en valse reisdocumenten voor Costa Rica.

Aanklachten in de VS en schikking

Zowel de VS als Zuid-Korea zoeken strafrechtelijke vervolging tegen Kwon. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigde Terraform en Kwon in februari 2023 met betrekking tot de algoritmische stablecoin Terra LUNA, die een jaar eerder instortte en voor $40 miljard aan verliezen zorgde.

Terraform en Kwon bereikten in mei een schikking met de SEC van $4,47 miljard. De onderneming zal $3,58 miljard betalen aan terugvorderingen en $420 miljoen als civiele boete. Volgens de voorwaarden van de schikking wordt Kwon ook geblokkeerd van een positie als bestuurder of directeur bij elk beursgenoteerd bedrijf.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Montenegro wijst uitlevering van Do Kwon aan VS af, kiest voor Zuid-Korea appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!