Elvira Nabiullina, de gouverneur van de Centrale Bank van Rusland, heeft onlangs informatie verstrekt over de voortgang van het proefproject met de digitale centralebankmunt (CBDC), dat sinds augustus vorig jaar loopt.

Tijdens een toespraak in de Federatieraad benadrukte ze de verwachting dat de digitale roebel binnen vijf tot zeven jaar op grote schaal zal worden aangenomen. De digitale roebel, momenteel in een geavanceerde pilotfase, beoogt naast contant en giraal geld te functioneren als een nieuwe betaalmethode die geen rente op saldi met zich meebrengt.

Adoptie van de digitale roebel

Nabiullina legde uit dat de digitale roebel tegen 2031 een vertrouwd aspect van het dagelijks leven zal worden. De voordelen, zoals kosteloze overboekingen voor particulieren en lagere transactiekosten voor bedrijven, zullen volgens haar de adoptie stimuleren.

rusland cbdc 2 aug
Bron: CoinNess Global op X.

Deze CBDC moet het gemakkelijker maken voor zowel burgers als bedrijven om transacties uit te voeren, waardoor de algehele efficiëntie van het betalingsverkeer toeneemt.

Juridische basis en toekomstige uitbreiding

President Vladimir Poetin heeft vorig jaar de wet ondertekend die de digitale roebel officieel autoriseert, met ingang van 15 augustus 2023. De wet benoemt de Bank van Rusland als de beheerder van de infrastructuur van de digitale roebel, die alle gerelateerde transacties zal afhandelen.

De pilotfase betrekt 13 lokale banken die basisfunctionaliteiten testen zoals het openen van digitale portemonnees en het maken van overboekingen tussen personen, met plannen om op te schalen in 2025 afhankelijk van het succes van de pilot.

Toekomstig gebruik en internationale betalingen

Nabiullina heeft ook het gebruik van cryptocurrencies aangemoedigd voor buitenlandse betalingen en stelt een sandbox-regeling voor om dit te faciliteren, terwijl ze een sterke tegenstander blijft van het promoten van cryptocurrencies binnen Rusland.

De digitale roebel en andere digitale financiële activa (DFA’s), zoals getokeniseerd goud, worden gezien als potentiële middelen voor sanctie-ontwijkende betalingen, vooral nu Rusland recente wetgeving heeft aangenomen die DFA’s toestaat voor grensoverschrijdende betalingen.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Tegen 2031 dagelijks betalen met CBDC’s, voorspelt Russische centrale bank appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!