Nederlanders staan bekend als een financieel onderwezen volk. Investeren in aandelen is dan ook niet zeldzaam in ons koude kikkerlandje. Maar waar investeert men dan in? De data van De Nederlandsche Bank (DNB) geeft daar meer duidelijkheid over. Laten we eens kijken naar de meest geliefde aandelen in Nederland.

Kiezen voor duurzame aandelen of rendement?

Shell (SHELL) is met een indrukwekkend bedrag van €4,8 miljard aan investeringen het populairste aandeel onder Nederlandse beleggers. Ondanks de roep om duurzaamheid blijft het rendement van deze energiereus aantrekkelijk. Bovendien is het bedrijf, opgericht door Henri Deterding, van Nederlandse oorsprong. 

De eerste plek van Shell is ook gelijk een zeer eenzame. In de rest van de top 50 is geen enkel ander olie- en/of energiebedrijf te vinden. Aangezien duurzaamheid dus toch wel degelijk een rol lijkt te spelen, versterkt dat de vermoedens dat de Nederlandse identiteit van Shell het een aantrekkelijke investering maakt.

Niet Nederlands? Dan minder populair

Het valt op dat het een voorkeur is om in (oorspronkelijk) Nederlandse bedrijven te investeren. Van de miljarden euro’s in omloop gaat slechts een klein deel naar internationale bedrijven toe. Wellicht het resultaat van de populaire campagne ‘Wees loyaal, koop lokaal’, maar waarschijnlijk te danken aan het willen investeren in de eigen economie. 

Op internationaal gebied daarentegen is Microsoft (MSFT) het favoriete aandeel bij Nederlanders. Deze softwaregigant en tevens een-na-grootste bedrijf ter wereld bekleedt de zesde plek. Nvidia (NVDA) volgt Microsoft op de voet als zevende en is het enige andere internationale aandeel dat de top 10 haalt. Terwijl Microsoft al langere tijd populair is als investering, is Nvidia door de opkomst van AI een rijzende ster. 

Trots op Nederlandse technologie

ASML is het favoriete technologiebedrijf van Nederland en het enige techbedrijf in de top vijf. De fabrikant van halfgeleiders is gesitueerd in Eindhoven en wordt vaak in Nederlandse glorie gehuld. Het aandeel van ASML piekte op 12 juli 2024, en is sindsdien fors in waarde gedaald.

En welke bank is dan de favoriete investering? Dat zal de Nederlandse Rabobank zijn, die met een tweede plek alle andere banken achter zich laat. Andere grote Nederlandse banken, zoals ING en ABN AMRO, staan lager in de ranglijst. Alleen ING komt nog in de buurt, maar is toch nog €1,5 miljard van de Rabobank verwijderd. Wat dat betreft mag de Rabobank zichzelf wel op de schouder kloppen, want het vertrouwen lijkt zeker aanwezig.

Het bericht Wat zijn de populairste aandelen van Nederlandse beleggers? verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!