Afgelopen vrijdag is de crypto-markt doorgegaan met dalen in de neerwaartse trend die op maandag is begonnen. Helaas voor crypto-investeerders heeft dit geleid tot flinke verliezen.

Crypto handelaren maken verlies door crash

Dat blijkt uit marktgegevens van CoinGlass, die bijhoudt hoeveel handelaren die hefboomproducten gebruiken verliezen. Als je hefboom (ook wel leverage) gebruikt, dan moet je extra geld inleggen als de koers de verkeerde kant op gaat. Als dit niet lukt, dan wordt je positie gesloten. Dat geld is de investeerder dan voorgoed kwijt.

In de afgelopen 24 uur alleen al is bijna 270 miljoen Amerikaanse dollars aan posities van dit type gesloten. 230 miljoen dollar daarvan bestond uit long-posities, en 40 miljoen dollar uit gesloten shorts.

Dat is net iets minder dan afgelopen donderdag, toen de markt zo’n 290 miljoen dollar verloor. Donderdag was ook netto negatief voor crypto-beursfondsen, die ook flink wat geld zagen vertrekken.

Er lijken verschillende oorzaken te zijn, waaronder angst voor een economische recessie en oorlog. Ook is het denkbaar dat de stijging investeerders extra bullish heeft gemaakt, waardoor ze meer hefboomposities aan zijn gegaan.

Ethereum crasht bijna net zo hard als bitcoin

Afgelopen vrijdag was dus niet zo extreem als donderdag, maar toch daalde de bitcoin koers tot het laagste niveau sinds halverwege juli. De ethereum koers stond zelfs op het laagste punt sinds begin juli. Sinds halverwege juli is de grootste altcoin 18% minder waard geworden.

Ook voor vrijdag gold voor bitcoin (BTC) dat 66,7 miljoen dollar aan long-posities is verdampt, en 16 miljoen dollar aan short-posities. De introductie van de spot-ETF’s voor ethereum (ETH) heeft duidelijk een grote invloed gehad op derivatenhandelaren, want zij moesten op vrijdag respectievelijk 66,5 miljoen dollar en 7 miljoen dollar aan long- en shortposities sluiten. Dat is dus bijna net zoveel als dat van bitcoin.

Ook noemenswaardig waren de verliezen bij solana (SOL) investeerders op derivatenexchanges. Op vrijdag leden zij het meest verlies, namelijk 19 miljoen dollar en bijna 4 miljoen dollar. Ondertussen daalde de solana koers tot het laagste punt sinds halverwege juli. Dat klinkt niet zo extreem, maar de koers was in de tussentijd met maar liefst 35% gestegen. Inmiddels staat de koers 27% lager.

Het bericht $270 miljoen aan crypto gaat in rook op door crash verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!