Australische aanklagers pleiten naar verluidt voor een gevangenisstraf voor een gebruiker van Crypto.com die per ongeluk bijna 7 miljoen USD ontving en het grootste deel ervan uitgaf voordat de beurs de interne fout ontdekte die drie jaar geleden werd gemaakt.

In mei 2021 stuurde Crypto.com $6,86 miljoen (10,47 miljoen AUD) naar het Australische stel Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh in plaats van een terugbetaling van $100, nadat een medewerker naar verluidt een rekeningnummer in de betalingssectie van een Excel-spreadsheet had getypt.

De beurs ontdekte echter dat het bankrekeningnummer niet overeenkwam met het beursaccount. Daarom werd een terugbetaling uitgegeven, maar in plaats van de 100 AUD terug te betalen die het stel probeerde te storten, stuurde de beurs per ongeluk 10,5 miljoen AU$ naar Manivel’s bankrekening.

Tegen de tijd dat de beurs de fout ontdekte tijdens een interne audit in december 2021, zeven maanden later, had Singh al meerdere huizen gekocht en een vriend $1 miljoen AU geschonken. Hij beweerde dat hij dacht dat hij “een online loterij” had gewonnen.

Australische aanklager pleit voor gevangenisstraf

Tijdens de laatste hoorzitting op 2 augustus, ongeveer drie jaar na het incident, betoogde de Australische aanklager Campbell Thomson dat het bedrag dat betrokken was, “buiten het bereik” viel om als een gelegenheidsovertreding te worden beschouwd. Hij verklaarde dat een gevangenisstraf noodzakelijk was voor Singh, volgens een rapport van 2 augustus.

“Het is misschien niet zo dat je hem heel lang de gevangenis in stuurt na rekening te hebben gehouden met zijn voorarrest,” zei hij.

Ondertussen betoogde Singh’s advocaat, Martin Kozlowski, dat Singh de ernst van de ongebruikelijke situatie niet volledig begreep, wat voor iedereen een uitdaging zou zijn geweest.

“Er moet rekening mee worden gehouden dat de fondsen hier afkomstig waren van een multinational die niet eens wist dat de fondsen verdwenen waren totdat later een audit werd uitgevoerd,” zei Kozlowski.

“Niemand weet hoe ze zouden reageren als ze met dezelfde situatie worden geconfronteerd,” voegde hij eraan toe.

Eerder geuite zorgen over Singh als vluchtgevaar

In maart 2023 betoogden aanklagers dat Singh financieel gemotiveerd was om het land te ontvluchten, aangezien slechts $4,9 miljoen was teruggevonden, waarvan een deel al naar het buitenland was gestuurd.

Singh zal volgende maand worden veroordeeld. In september 2023 kreeg zijn partner, Manivel, een gevangenisstraf van ongeveer zeven maanden (al uitgezeten) en werd geplaatst onder een 18-maanden durende taakstraf na schuldig te hebben gepleit aan het roekeloos omgaan met de opbrengsten van misdaad. Dit volgt op een toename van crypto-misdaad in Australië.

Op 15 juli rapporteerde het Australische Transaction Reports and Analysis Centre (AUSTRAC) Money Laundering National Risk Assessment een toename van crimineel gebruik van crypto en gerelateerde diensten in zijn laatste rapport over witwassen van geld.

AUSTRAC verwachtte een piek in crimineel gebruik van crypto vanwege grotere anonimiteit en snellere transacties.

Het bericht Crypto.com eist gevangenisstraf voor gebruiker na $6,8 miljoen blunder verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!