De financiële wereld beleeft momenteel turbulente tijden. Op maandag 5 augustus 2024 zagen we een ongekende daling op verschillende markten wereldwijd. De cryptomarkt bleef niet gespaard, met Bitcoin die zelfs even onder de $50.000 zakte. Wat is er aan de hand en wat betekent dit voor jou?

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

Japanse beurs geeft startschot voor wereldwijde onrust

De dag begon met een schok op de Japanse beurs. De Topix en Nikkei 225, twee belangrijke beursindexen in Japan, daalden met maar liefst 12%. Dit is de grootste daling in drie dagen sinds 1959, meer dan 60 jaar geleden. 

Verschillende factoren speelden hierbij een rol:

– Een sterkere yen

– Strenger monetair beleid van de Bank of Japan

– Zorgen over de Amerikaanse economie

Domino-effect treft andere markten

De onrust in Japan bleef niet onopgemerkt. Al snel zagen we vergelijkbare bewegingen op andere markten:

– De Nasdaq futures, die een voorspelling geven voor technologie-aandelen, daalden met 3,5%

– De S&P 500 futures, die een bredere kijk geven op de Amerikaanse aandelenmarkt, zakten 1,8%

Kyle Rodda, een bekende marktanalist bij Capital.Com, beschrijft de situatie als volgt: “De snelheid van deze beweging heeft me verrast. We zien nu veel paniekreacties in de markt.”

Cryptomarkt krijgt harde klappen

Ook de crypto industrie ontsnapte niet aan de malaise. In slechts een paar uur tijd verdampte ruim $300 miljard aan marktwaarde. Dat is een daling van bijna 13% voor de hele cryptomarkt.

Bitcoin zakte kortstondig onder de $50.000. Dit psychologisch belangrijke niveau werd al snel weer teruggewonnen, met de koers die zich herstelde tot boven de $52.000. Andere digital assets presteerden nog slechter:

– Ethereum, de op één na grootste cryptocurrency, daalde met 20%

– Andere grote altcoins lieten dalingen zien tussen de 15% en 20%

Massale uitverkoop leidt tot liquidaties

De plotselinge marktbewegingen hadden grote gevolgen voor veel beleggers. Volgens gegevens van Coinglass, een platform dat de cryptomarkt analyseert, is er in 24 uur tijd voor meer dan $1 miljard aan posities geliquideerd. Het overgrote deel hiervan (ongeveer $850 miljoen) betrof long posities, wat betekent dat veel beleggers gokten op een stijgende markt.

Wat zijn de oorzaken?

Deze heftige marktbewegingen hebben meerdere oorzaken:

1. Zwakke economische groei en stijgende werkloosheid in de Verenigde Staten

2. Het afbouwen van yen-gefinancierde handel, wat voor extra druk op de markten zorgt

3. Toenemende geopolitieke spanningen in verschillende delen van de wereld

Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat beleggers in de komende periode mogelijk kiezen voor veiligere opties en hun risico in de komende periode wat afschalen.

Hoe nu verder?

De huidige marktomstandigheden zijn uitdagend voor beleggers. Het is belangrijk om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. De komende dagen kunnen cruciaal zijn voor het verdere verloop van de markten. Beleggers doen er verstandig aan om hun portfolio’s kritisch te bekijken en eventueel aan te passen aan de nieuwe marktrealiteit.

The post Niet alleen cryptomarkt, maar gehele financiële wereld schudt op zijn grondvesten appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!