Er was een grote ontwikkeling in de rechtszaak tussen Ripple Labs en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, waarbij rechter Torres oordeelde dat het bedrijf een boete van $125 miljoen moet betalen. Volgens de uitspraak van de rechtbank zijn de belangrijkste punten van de schikking als volgt:

  • Ripple zal $125.035.150 aan civielrechtelijke boetes betalen aan de SEC, een aanzienlijke vermindering ten opzichte van de oorspronkelijke eis van $2 miljard van de toezichthouder.
  • Ripple bleek de effectenwetten te hebben geschonden via zijn “institutionele verkoop” van de XRP-cryptocurrency, die door de rechtbank werd beschouwd als niet-geregistreerde investeringscontracten.
  • De rechtbank oordeelde echter dat Ripple’s “Programmatic Sales” en “Other Distributions” van XRP geen niet-geregistreerde effectenaanbiedingen vormden.
  • De rechtbank oordeelde ook dat de individuele XRP-verkopen door de medeoprichters van Ripple, Chris Larsen en Brad Garlinghouse, geen investeringscontractaanbiedingen waren, om “wezenlijk dezelfde redenen” als de Programmatic Sales.

In zijn analyse merkte de rechtbank op dat hoewel Ripple’s “herhaalde en lucratieve schendingen van de effectenwetten een ernstig misdrijf waren”, de zaak geen beschuldigingen van fraude, verduistering of ander flagrant wangedrag inhield. Bovendien oordeelde de rechtbank dat de SEC niet had bewezen dat de acties van Ripple aanzienlijke verliezen of risico’s voor investeerders veroorzaakten.

Uiteindelijk markeert de schikking een belangrijke, zo niet totale, overwinning voor het blockchain-betalingsbedrijf, dat de beweringen van de SEC had bestreden dat XRP een niet-geregistreerd effect was. Het bedrijf kan nu verder gaan zonder dat de wolk van rechtsonzekerheid boven zijn activiteiten hangt.

XRP prijs reageert met stijging

Toen het nieuws over het einde van deze juridische strijd zich ontvouwde, schoot de prijs van XRP op het moment van schrijven met 20% omhoog en handelde op $0,6056, na maandag een dieptepunt in één maand van $0,4315 te hebben bereikt te midden van de bredere marktcrash.

Het besluit werd enthousiast verwelkomd door de XRP-gemeenschap, aangezien de boete naar verwachting ongeveer $2 miljard zou bedragen. Tevens reageerde Ripple CEO, Brad Garlinghouse, met het volgende:

“De SEC eiste 2 miljard dollar, en het Hof was het ermee eens dat ze hun handen hadden overspeeld door dat verzoek met ~94% te verminderen. Wij respecteren de beslissing van het Hof en hebben de duidelijkheid om ons bedrijf verder te laten groeien.

Dit is een overwinning voor Ripple, de industrie en de rechtsstaat. De barrières van de SEC voor de hele XRP-gemeenschap zijn weggenomen.”

Het bericht BREAKING: Ripple behaalt grote overwinning, ondanks boete van $125 miljoen verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!