Elon Musk heeft een nieuwe rechtszaak aangespannen tegen OpenAI en zijn CEO, Sam Altman, waarmee hij de juridische strijd heropent na de zaak in juni te hebben laten vallen. Deze ontwikkeling volgt na een klacht die op 5 augustus werd ingediend bij een federale rechtbank in Californië, Verenigde Staten.

Musk, die OpenAI samen met Altman in 2015 oprichtte, had de organisatie in februari aangeklaagd omdat het bedrijf zou hebben afgezien van zijn belofte om als non-profit te opereren.

Beschuldigingen van misleiding en winstbejag

Volgens de laatste aanklacht zou Altman Musk “opzettelijk hebben verleid en bedrogen”, inspelend op Musks humanitaire zorgen over de existentiële gevaren van kunstmatige intelligentie. Musk beweert dat Altman hem heeft gemanipuleerd om mee te werken aan de oprichting van hun zogenaamd non-profit onderneming, OpenAI, Inc.

elon musk openai rechtszaak
Bron: Courtlistener.

Om het non-profit doel van OpenAI te ondersteunen, heeft Musk zijn naam aan de onderneming verbonden, aanzienlijke tijd geïnvesteerd, tientallen miljoenen dollars aan startkapitaal ingebracht en top AI-wetenschappers geworven. Naarmate OpenAI een marktklaar AI-product benaderde, zou Altman “het verhaal hebben omgedraaid en zijn gaan cashen”, aldus de indiening.

De overgang naar winstbejag en Microsofts rol

In een blogpost van maart onthulde OpenAI privé-e-mails die suggereren dat Musk zich bewust was van de overgang van OpenAI naar een winstgevend model. Hij leek zelfs het idee te ondersteunen, met het argument dat alleen winstgevende ondernemingen, zoals Musks vlaggenschipbedrijf “Tesla, zelfs maar in de buurt konden komen van Google” en andere technologiegiganten.

OpenAI merkte op: “Begin 2017 realiseerden we ons dat het bouwen van AGI enorme hoeveelheden rekenkracht zou vereisen. Wij en Elon erkenden dat een winstgevende entiteit noodzakelijk zou zijn om die middelen te verwerven.”

Kritiek op OpenAI en onderzoek naar X-platform

Musk is sindsdien een criticus geworden van OpenAI en van winstgevende AI-technologie in het algemeen, waarbij hij de maker van ChatGPT bestempelt als een “gesloten bron, maximaal winstgevend bedrijf dat effectief wordt gecontroleerd door Microsoft”, in een bericht uit 2023 op het X-platform.

Zijn socialemediaplatform, X, ligt naar verluidt onder de loep bij Ierse toezichthouders na berichten dat een wijziging in de standaardinstellingen ertoe heeft geleid dat gebruikersgegevens van X werden gevoed in de training van Musks kunstmatige intelligentie-chatbot, Grok.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Elon Musk heropent rechtszaak tegen OpenAI en CEO Sam Altman appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!